Home Singles KUNDE – Twenty (W.E.R.F. Records)

KUNDE – Twenty (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

In juli 2020 releasete Gentenaar Joram Kunde Boumkwo aka Kunde de single Twenty waarop hij – na een bezoek aan zijn vaderland – zijn teleurstelling, frustratie en woede verwoorde over de toestand waarin Kameroen en haar bevolking verkeerde. Gebrek aan zelfbeschikking en emancipatie van de ‘gewone man’ (m/v/x) en de blijvende buitenlandse inmenging stuitten hem danig tegen de borst. Net op dat moment kwam ook de Black Lives Matter beweging de Atlantische oceaan overgewaaid en even stond het lot van de Afrikaanse diaspora op de agenda.

© Eva Vlonk

Drie jaar later is er echter ogenschijnlijk weinig veranderd, alleen verschoof onze aandacht naar een van de vele andere drama’s eigen aan deze periode waarin de mensheid (of toch een deel ervan) compleet alle morele pedalen lijkt kwijt te zijn (was het ooit anders?). Dat betekent uiteraard niet dat de zaken die Kunde in zijn single aankaartte ook maar enigszins zijn opgelost. Integendeel. Tijd dus om de boodschap nog eens te herhalen en Twenty een update te geven.

Joram nam de oorspronkelijke opnames stevig onder handen, zette de sax van Creo ‘KMFD’ Cristoria in de spotlight en roerde een flinke schep dampend hete Ndolé doorheen de mix. Het resultaat is mogelijks nog zwoeler dan de oorspronkelijke release en deed ons ‘vibe-wise’ even aan het zalige Summertime denken van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince.

Kunde is ondertussen verworden tot een band met Léa Kadian op bas, Creo Cristoria op sax, Jérôme Pringiers aan de toetsen en Simon Derover achter de drums. Samen vonden ze een nieuwe thuis bij W.E.R.F. Records en op 9 februari mogen we hun nieuwe album Dandelion verwachten waarop ook Twenty zal staan. Iets om naar uit te kijken!

Facebook / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More