Home Singles JUNN – Trains & Boats & Planes (Eclipse Records)

JUNN – Trains & Boats & Planes (Eclipse Records)

by Bart Verlent

Zanger en liedjesschrijfster Anu Junnonen is geboren en getogen in de Finse bossen maar omdat ze altijd les wilde volgen bij David Linx, verkaste ze naar Brussel en woont ze al jaren in ons land. Ze bracht drie langspelers uit onder de naam aNoo waarop ze samenwerkte met onder ander Werner Pensaert, Tuur Florizoone, Dree Peremans en Yannick en Yves Peeters. Nu brengt Anu een mix van akoestische en elektronische klanken onder de naam Junn.

Op 17 februari verschijnt de debuutplaat Komeeta waar deze Trains & Boats & Planes het tweede voorproefje van is. Het is een compositie van Burt Bacharach en Hal David die oorspronkelijk werd uitgebracht in een versie van Dionne Warwick.

Al sinds Anu’s jeugd zindert dit nummer door haar hoofd in de versie van Astrud Gilberto. De tekst en de melodie spraken haar enorm aan. De tekst gaat over het statische van op iemand te wachten en jezelf als aan de grond genageld voelen, terwijl de verlangens en de leegtes spelen die een lange afstandsrelatie creëren. Ook al noemt Anu zichzelf een echte huismus, toch houdt ze van reizen en kijkt ze graag naar wachtende mensen. Ze vindt “afstand” een fantastisch gevoel dat relativering creëert.

Junn maakte een prachtige eigen versie van het nummer. De arrangementen zijn speels en divers. Het nummer begint vrij somber; we horen haar kristalheldere stem samen met een synth sequence. Stilletjes aan bloeit het prachtig open, gedragen door een breed klankenpalet. Als Björk een versie van deze Trains & Boats & Planes zou maken, het zou waarschijnlijk dicht in de buurt van de versie van Junn komen.

Het debuut van Junn zou wel eens een hele straffe plaat kunnen worden. Na de prachtige single Comet en de unieke versie van deze Bacharach/David compositie weten we dat Anu steeds weer kan verbazen met prachtige songs waarin ze op zoek gaat naar het experiment zonder de essentie van het nummer uit het oog te verliezen.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More