Home Singles I BELIEVE IN MY MESS – Superstar

I BELIEVE IN MY MESS – Superstar

by Stefan Schemmann

Iedereen die de On U SOUND school van de jaren tachtig en negentig heeft meegemaakt, zal altijd in chaos blijven geloven. Ze begonnen daar met reggae en dub. Maar waar eindigden ze?
Lee Perry werkte vaak samen met ON U SOUND nadat hij Bob Marley op het juiste spoor had geholpen en vervolgens reggaegeschiedenis had geschreven in zijn Jamaicaanse Black Ark Studio. I Believe in my Mess ontlenen niet alleen hun naam aan Lee Perry, maar oriënteren zich ook op de experimenten die de meester van het mengpaneel heeft uitgebracht met onder andere ON U SOUND.

We horen de psychedelische spraakfragmenten en de echoloops. De track wordt ingeleid door een melodica, die we kennen van een andere Jamaicaanse legende, Augustus Pablo. Zelfs als je het ritme zou kunnen omschrijven als een aangepaste steppersbeat, is dit geen reggae in de ware zin van het woord. Met de introductie van de elektrische gitaar grooved het meer als rock, maar misschien hebben we het meer over rock zoals The Flaming Lips het zouden spelen.

De zang lijkt meer op een collage, met een koor dat het woord “superstar” aan het eind herhaalt. De superster in kwestie is natuurlijk Lee Perry, die generaties muzikanten beïnvloedde voordat hij overleed in 2021.

Maar het nummer is meer dan alleen een eerbetoon. Het heeft ook een optimistische toon, die ook zegt dat alles uiteindelijk goed zal komen. En als het niet goed komt, dan is het nog niet voorbij. Reggaepuristen zullen niet veel hebben aan I believe in my Mess, maar fans van alternatieve dansmuziek, krautrock en indie kunnen zich hier helemaal thuis voelen.

Het nieuwe album wordt in oktober 2024 uitgebracht. Als je voor die tijd meer muziek van dit Amsterdamse duo wilt horen, kun je het debuutalbum uit 2021 Do on others beluisteren. Daarna zijn drugs overbodig. Je voelt je alsof je verleden jaar bent ontvoerd door een ruimteschip en nu een buitenaardse stof in je bloed hebt. Hallo! Echo!

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More