Home Singles GLITTERPAARD – All Rights Reserved (Starman Records)

GLITTERPAARD – All Rights Reserved (Starman Records)

by Jos Buersens

Het is 2016 wanneer Trix aankondigt dat ze de documentaire The Sad And Beautiful World Of Sparklehorse zullen vertonen voor een beperkt publiek. De documentaire is een eerbetoon aan wijlen Mark Linkous die ons in 2010 helaas veel te vroeg verliet. Naast het feit dat we blij waren dat de genialiteit van Linkous nog maar eens in de verf werd gezet door deze vertoning, sprongen we bijna een gat in de lucht wanneer werd aangekondigd dat er ook een gelegenheidsband nummers van Sparklehorse zou spelen.

Het zijn leden van Mintzkov, Wardrobe, Millionaire, Portland en Marble Sounds die onder het pseudoniem Glitterpaard die avond hulde brachten aan de overleden alternatieve held. Sparklehorse-nummers spelen in een Trix Club die tot de nok gevuld werd met Linkous-fans. Sommigen zouden het een vergiftigd geschenk genoemd hebben, maar tot onze grote vreugde wist Glitterpaard keer op keer de nummers alle eer aan te doen.

Enkele jaren en gelegenheidsoptredens later, is Glitterpaard er nu met eigen materiaal. All Rights Reserved werd het eerste wapenfeit gedoopt, een voorbode van een nakend album zo blijkt. Hieronder alvast een lofzang van dit prachtige nummer.

Arpeggio’s op een klassieke gitaar in combinatie met de kenmerkende vocalen van Mintzkovver Philip Bosschaerts zorgen voor een sterke melancholische fundering van het nummer. Bij aanvang moeten we zelfs wat aan vroege dEUS-platen denken, en dat is koren op onze molen. Naarmate het nummer vordert, worden er subtiel instrumenten toegevoegd om het geheel rijker te maken. Wat vooral opvalt is dat alle instrumenten individueel waarneembaar blijven maar toch samenwerken als één geheel zonder dat er sprake kan zijn van overheersing.

Halfweg het nummer worden ook drums aan het geheel toegevoegd, en hoewel we zeker snappen dat de band de initiële sfeer wat wou breken in functie van variatie had dat voor ons, in dit geval, niet gehoeven. Los daarvan zijn we wel echt fan van All Rights Reserved. Het nummer wordt sterk gekenmerkt door een melancholische, breekbare sfeer die ook bij Sparklehorse sterk aanwezig was en dat is mooi om te horen. Zij die echter All Rights Reserved willen afdoen als een ordinaire kopie, spreken we zeer graag tegen.

Glitterpaard weet zich met deze single absoluut voldoende te onderscheiden om hun muzikale bestaan te rechtvaardigen. Wij kijken alvast erg uit naar hun eerste album, hoewel we echt wel hopen dat het wat makkelijker uit te spreken zal zijn dan ‘Vivadixiesubmarinetransmissionplot’.

Hieronder alvast enkele relevante links om de band op de voet te volgen. Voor wie overigens niet bekend is met Sparklehorse hebben we hieronder ook een link toegevoegd, zodat je met een rotvaart de ganse discografie kan uitspitten. Een spreekwoordelijk gat in jou cultuur!

GLITTERPAARD: FACEBOOK / INSTAGRAM

SPARKLEHORSE: FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More