Home Grensverleggers Uitheems Geduister #160

Uitheems Geduister #160

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Ga gerust de donkere nacht in en vecht niet langer tegen het uitsterven van het licht. In duisternis wordt alles duidelijk, want dat wat je niet kan zien, zal je voelen. Het Uitheems Geduister van deze week met heel wat Halloweentracks en nieuws van Nick Cave, ii, Georgio ‘The Dove’ Valentino, Vampÿrean, Archspire, Slow Danse With The Dead, Nino Sable, La Mécanique, Rank, Mona Kazu, Vlimmer, Cyborg Amok, Amulet, Vexillary, Eric Oberto, Null Cell, Double Eyelid, Thrillsville, The Sea At Midnight, Bronson Arm, Ludovico Technique en Grave Danger.

NICK CAVE
Twee weken geleden stond de Australische Nick Cave nog in het Koninklijk Theater Carré en bracht ondertussen met The Bad Seeds het langverwachte vervolg op B-Sides & Rarities uit. Het tweede deel bevat 27 zeldzame en nooit eerder uitgebrachte nummers van 2006 tot 2020.
“Ik vond de originele B-Sides & Rarities altijd leuker dan onze andere albums. Het is de enige plaat waar ik graag naar luister. Door het minimalisme van bepaalde nummers liggen ze dichter bij de oorspronkelijke intentie”, laat Cave weten.
Zo vind je onder andere de eerste versie van Skeleton Tree terug op het album, alsook een track opgenomen met Debbie Harris en een liveopname samen met The Melbourne Symphony Orchestra.
Dit is er eentje die alle fans in hun collectie willen!
B-Sides & Rarities (Part II) is digitaal, op dubbelcd en dubbellp verschenen. Part I en II samen zijn ook verkrijgbaar in een Limited Edition Deluxe 7 lp Box Set.

Facebook / Website / Spotify

ii
ii, oftewel Twoeyes. Twee ogen deze keer wijd opengesperd voor de nieuwe videoclip van de band, want My Flesh wordt aangekondigd als “an invitation for an ‘ars erotica’ ”. De Witchwave-groep uit Nancy nodigt ons uit om de clip te ontdekken, bij de track die eerder dit jaar op hun eerste album Extinction verscheen. En een waar erotisch kunstwerk is het. Zowel de videoclip als de sound is uitdagend mooi en knap esthetisch.
My Flesh is een uitnodiging om het genot van het vlees te ervaren als een erotisch kunstwerk: seksualiteit ervaren als een lichamelijke waarheid, bevrijd van schuld belijdende toespraken. Het is de stem van een vrouw, die dominant haar vrijheid afdwingt om te genieten volgens haar eigen voorwaarden”, legt het duo dat intussen een kwartet werd, uit.
Voor de videoclip vonden ze visuele inspiratie bij Les Amants van Magritte, werken van fotograaf Robert Mattlethorpe en het lichtspel van Caravaggio en David Lynch.
My Flesh is een ode aan het vlees als grondstof, zonder kunstgrepen, onvolmaakt, diep menselijk. In het schemerlicht worden zo de contouren van een model getekend, waardoor een opeenvolging van uitgeklede poses ontstaat, soms sensueel, soms raadselachtig.

Bandcamp / Instagram / Facebook

GEORGIO ‘THE DOVE’ VALENTINO
Duif geland in Athene. Na omzwervingen via Brussel naar Amerika heeft Georgio Valentino (La Societé des Mélancholiques) Athene als nieuwe muzikale thuishaven uitgezocht. Dat gebeurde eerder toevallig, toen hij in Griekenland op vakantie was onder pandemische dwang, nadat het virus alle luchtverkeer aan de grond zette. Hij is terug, met een nieuwe vlucht, want bracht na vier jaar zijn nieuwe album Lines of Flight uit en daarop zorgt niet enkel hijzelf voor de heerlijke donker alternatieve rocksound, maar wordt hij bijgestaan door (newwave)helden van formaat, zoals Blaine L. Reininger (Tuxedomoon), Mick Harvey (The Birthday Party, PJ Harvey), Craig Walker (Archive), David McClymont (Orange Juice), Malcolm Ross (Josef K), Dave Graney and Clare Moore (The Moodists), Buko Pan Guerra (Swords of Fatima), Joel Alexander Stephens en Jason Irvin (Them Bad Boys), Gavin Fraser (Boots for Dancing, Spectorbullets), Emmanuele Gattuso, Sissy Kotsoni en Artemis Apostolakou.
Lines of Flight is digitaal en op 10’ vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp

VAMPYRËAN
Hij die de donkere ziel van Nosferatu was, Vlad Janicek, vindt tegenwoordig goed de duisternis in zijn soloproject Vampyrëan. We kregen al enkele staaltjes van donkere ‘vampyric’ rock te horen in voorgaande singles, maar deze week verscheen ook zijn album The Hunger. Elf stijlvolle en rijk georkestreerde tracks over vampieren, weerwolven en seriemoordenaars in een klassieke gothrockstijl klinken erg kwalitatief en ook qua productie ‘af’. Voor dit album werkte hij met Chris Pohl (BlutEngel), Aaron Stainthorpe (My Dying Bride) en Sven Friedrich (Solar Fake) samen als gastzangers.
The Hunger is digitaal en op cd verschenen.

Website Facebook Bandcamp

ARCHSPIRE
Een vooruitstrevend deathmetalgeluid benadert ons vanuit Canada, want daar bracht de tech death-band Archspire zijn nieuwe, vierde studioalbum Bleed The Future uit. Een verscheurd waanzinnige sound, die we NIET opzetten tijdens familiefeestjes, maar wel op die momenten dat je wil schoppen en schreeuwen, agressie kwijt wil… En toch worden de tracks – naast de razend harde ritmes en riffs en de kort rauw geschreeuwde vocalen – ook gekenmerkt door heel wat melodische elementen. Oli Aleron (zang), Dean Lamb (gitaar), Tobi Morelli (gitaar), Jared Smith (bas) en Spencer Prewett (drums) hadden tijdens de lockdowns meer pre-productietijd dan ooit, waardoor ze continue feedback kritisch heen en weer stuurden. Hun streefdoel werd: ‘nog sneller gaan!’, wat tot zeer punctueel afgewerkte, acht razendsnelle tracks leidde. Voor iedereen die een nieuwe metalsound wil ontdekken!
Bleed The Future is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Season Of Mist.

Bandcamp / Facebook

SLOW DANSE WITH THE DEAD
Een doodse grafstem zoals je ze nooit eerder hoorde, vergezeld door speelse ritme-elementen horen we in de nieuwste demo Black and Blue van het dark-, coldwaveproject §LÖW ÐÄñ§È W̆H †HÈ ÐÈÄÐ uit New Mexico. Een eenvoudige baslijn en lang aangehouden toetsen, staan in schril contrast met het ritme dat op een xylofoon lijkt gespeeld te worden. Een knappe combinatie! Geen dansvloerkraker, maar excellent voor ‘a slow dance’.

I’d rather stay hidden
I’d rather stay missing 
I pull up the sheets
and close my eyes
Id rather stay sleeping
Id rather stay dreaming
I’m black and blue

Bandcamp Facebook

NINO SABLE
Als een kameleon, verandert hij van het ene personage naar het andere en overschrijdt hij naadloos de traditionele beperkingen en barrières die door de samenleving zijn opgeworpen. Nino Sable (Aeon Sable) brengt iedere laatste zondag van de maand een nieuwe track uit en deze keer gaat dit de gothrock-/vampire-kant uit.
“Op mijn weg – door leven en dood en alles daartussen kwam ik erachter dat controle iets is dat we nooit zullen bereiken. Geniet van elke dag, elk moment, elke ademhaling want morgen brengt niets anders dan chaos”, zingt hij in zijn nieuwste track Chaos.

All the stars
All the moons
All the suns
EXPLODE
All our kids
All our friends
All our gods
THEY DIE

Apocalyptisch en dystopisch klinkt het in deze onheilspellend sterke track. Met een chaos aan gitaren en verschillende vocale lagen laat hij een knap georkestreerde opbouw horen!

Facebook Bandcamp

LA MÉCANIQUE
Het nieuwe album van Francis Nothingwaters coldwave/postpunkproject La Mécanique is er. Twaalf tracks met zware, prominente synths in eigthiesstijl, die wij in heel wat verschillende sferen en situaties wel passend vinden. Hoewel het zwoelzwaar klinkt, met punten van hoop om vooruit te geraken van pijn, dropt Nothingwater somber Franse woorden, gecombineerd met Engelse lyrics in romantische nostalgie.
L’oubli Des Origines is net digitaal, op cassette, op lp en op cd verschenen bij Cold Transmission.

Facebook Bandcamp

RANK
De Franse coldwave-/postpunkband Rank uit Lyon kadert – onder invloed van het muzikale geraamte van eind jaren 70, begin jaren 80 – alles nog zwarter, met hun pas verschenen album Black Frame. Met wat meer uitbundigheid dan in vorige albums, laten de heren een meer punky kantje horen in hun uptempotracks. Ook met deze plaat weten ze nostalgie op te polijsten tot een hedendaagse sound.
Black Frame is digitaal, op vinyl en op cd verkrijgbaar bij het label Endless Night Records.

Facebook / Bandcamp

MONA KAZU
Het Franse trio Mona Kazu kondigt hun nieuwe album Steel Your Nerves aan met hun nieuwe track Kämpfen. Hun geluid zweeft tussen sonische spanning en mystieke golven en vond ruim inspiratie in zowel noise, jazz, indie rock, coldwave… Ruimdenkende donkere postrock, met een veelzijdige stem als rode draad. Voor dit derde album deden Priscille (zang, keys) en Franck (gitaar, mandoline, programmeren) beroep op drummer Régïs Boulard (Laetitia Sheriff / Trunks, Sons of the Desert, Olivier Mellano,…) en dat leidde tot een grotere muzikale inventiviteit en meer emotie in de composities.
Kämpfen laat alvast uitkijken naar meer van Mona Kazu’s donkere postwave rock.
Steel Your Nerves wordt op 12/11 digitaal, op cd en op lp uitgebracht bij de labels Atypeek Music, Falls Avalanche Records en Urgence Disk Records.

Website / Facebook

VLIMMER
Alexander Leonard Donat bracht de laatste zes jaar maar liefst meer dan 20 ep’s uit met zijn industrial postpunk-/darkwaveproject Vlimmer. Dan kan je niet meer van een debuutalbum spreken uiteraard, maar nu voegt hij daar wel zijn eerste volledige album Nebenkörper aan toe. Hier laat hij zich de ene keer erg theatraal horen, dan weer zacht mystiek, dominant zwoel of urgent kil.
Met gelaagde stemmen, zware, vaak tribale drums en opvallende complexe synthlijnen werd dit een erg artistiek, uniek en esthetisch sterk album. Voor wie eens een andere gothsound wil dan het klassieke eigthiesgeluid, is Nebenkörper een aanrader!

Nebenkörper is digitaal, op cd, cassette, vinyl en in een luxueuze boxset (hout of verroest metaal) verkrijgbaar bij Blackjack Illuminist Records.

Facebook  / Bandcamp

CYBORG AMOK
De gothic-/ postpunkband Cyborg Amok onthult hun nieuwe video voor Burden Away en laat de verhalende stem van Greg Bullock (synths, zang) knap weerklinken tussen helder klare drums, gitaren en een elektronisch vernuftige sound. Traagzwoel en mystiek klinkt de track, die je terugvindt op het titelloze album van Cyborg Amok, dat in 2020 verscheen.
Naast toetsenist bij Cyborg Amok, is Bullock ook lid van The Antoine Poncelet Band (vroeger ook bij RealEyes en Shamen). Als de belangrijkste songwriter, tekstschrijver (dichter) en stem van het project, bekijkt hij Cyborg Amok als zijn reis, door donkere golven die over opvallende landschappen beuken.
Brydon Bullock komt naar voren als een opkomende drummer in de lokale muziekscene en voegt een eigentijds element toe aan het Cyborg Amok-landschap met stevige grooves en sterke achtergrondzang.
Burden Away was een van die nummers die op een middag binnen een paar uur bij elkaar geschreven was. Ik heb alle muziek en zang opgenomen. We waren van mening dat de track de richting waarin Cyborg Amok uitgaat het best vertegenwoordigt. Dus werd het gekozen voor de video. We geven er de voorkeur aan het publiek hun eigen betekenis in onze muziek te laten vinden”, zegt Bullock over het nummer.
Het album is digitaal verschenen. Een hardcopy cd is verkrijgbaar via de band zelf.

Facebook / Website

AMULET
Amulet is een in Washington DC (VS) gevestigde, darkwave band, opgericht door bassist MJ Phoenix en zangeres Stephanie Stryker. De line-up van de band wordt aangevuld door gitaristen Bob Carr en Mark Schramm, toetsenist Alison Frane en drummer Thomas Grothe.
Bij het nummer Last Ditch, dat op hun album House Of Black + White verscheen, brachten ze deze week een videoclip uit.
Over het nummer geven ze een woordje uitleg: “Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid tragedie aan. Er komt een punt waarop je je afvraagt ​​of je nog wel door kunt gaan. De pijn van verdriet en eenzaamheid voelt eeuwig en allesverslindend. Je hebt een keuze te maken. Je vraagt ​​je af of het zien van karmozijn de enige manier is om echt te genezen.” Wij horen alvast een intens rocknummer, met krachtige female vocals, dat een rauwe emotie weet neer te zetten.

House of Black + White, het debuutalbum van Amulet, werd digitaal uitgebracht in april 2021.

Facebook / Bandcamp

VEXILLARY
De Amerikaanse Reza Seirafi is niet alleen chemicus, maar als electro-artiest ook het brein achter de band Vexillary. Na een resem singles en ep’s, is er nu ook een volledig album verschenen. Met Full Frontal Lunacy wordt zowel een persoonlijk als een universeel verhaal verteld, geïnspireerd door de stress veroorzaakt door de pandemie en bijhorende lockdowns. Dat vormde de perfecte achtergrond voor een sonisch zelfportret dat iemands penseel met waanzin documenteert. Voor Seirafi ook een vorm van therapie om de donkerste delen van zijn eigen psyche te onderzoeken. De resulterende acht nummers die de plaat vormen, documenteren de ondergang van een hoofdrolspeler van flirten met waanzin en burn-out, helemaal tot het punt van totale zenuwinzinking en manie.
Full Frontal Lunacy is digitaal en in beperkte oplage ook op cassette verschenen.

Facebook Bandcamp Instagram

ERIC OBERTO
Eric Oberto maakte zijn debuut als singer/songwriter/frontman van de bekroonde industrialband Tungsten Coil. Nu brengt Erics eerste single als soloartiest uit, Darkness Never Lies, dat je ook zal horen in de nieuwe film Amityville Cult, die op 16/11 in de zalen verschijnt.
Wat bijzonder is, is dat hij langs zijn rechteroor niets meer hoort. Het feit dat hij zijn rechteroordoofheid ook muzikaal omarmt, maakt elke compositie van hem nog unieker, want het leidde hem tot een bijzondere compositietechniek.
De darkwave-artiest, maar ondertussen ook acteur, vertelt de waarheid over leugens in zijn nieuwe single Darkness Never Lies. Het nummer gaat over de leugens die mensen vertellen en de angsten die hun leven beheersen. Het is een waarschuwing om eerlijk, aandachtig en met noodzaak te leven. “In je laatste duisternis worden alle onuitgesproken waarheden je laatste spijt”, voegt hij er aan toe. Een mysterieus, donkerfluisterende track die wij maar al te graag opnemen in onze playlist.

Take a good look around you
With that fear inside
There’s no one around you
No one by your side
It always surrounds you
And you just can’t hide
Keep looking around you
Darkness never lies

Facebook / Bandcamp

NULL CELL
De Amerikaanse Isabella Chains presenteert met haar electro-/industrialproject Null Cell de single Over The Top. Het nummer vertelt het verhaal van iemand die denkt er goed aan te doen te dicteren wat goed is voor de mensen om zich heen. De tekst laat gaandeweg zien dat deze persoon het niet anders kan. Terwijl ze zichzelf steeds machtiger ziet worden en alles waar ze van houdt, wordt vernietigd door haar eigen acties. Hard schoppend, scanderen de woorden Over The Top in een glamoureus industrial electro kader. Naast de originele track, vind je ook twee remixen (Hostile Architect / Varicella) en de bonustrack Wireframe Genocide bij deze singleversie.

Over The Top is digitaal verschenen bij het label Machine Man Records en vind je binnenkort op het aankomende Null Cell-album Nemesis.

Facebook / Bandcamp

DOUBLE EYELID
Het Canadese goth/darkwave-project Double Eyelid heeft een versie van AC/DC’s Night Prowler uitgebracht als eenmalige single voor Halloween. Met een tekst die vertelt vanuit het perspectief van een moordenaar, was Night Prowler nogal baanbrekend bij de release in 1979, maar werd zo’n 6 jaar later de oorzaak van controverse voor AC/DC vanwege roddelbladen dat seriemoordenaar Richard Ramirez (toevallig bekend als de ‘Night Stalker’) het als zijn themalied beschouwde.
In 2021 serveert Double Eye lid een glamoureuze versie van zichzelf met een slinkse industriële toets. Denk aan Bowie uit de Aladdin Sane-periode met een drummachine. Deze Night Prowler is digitaal verschenen en klinkt als een oversekste vampier die moordt met stijl!

Bandcamp / Website / Facebook

THRILLSVILLE
Hij komt niet voor het eerst langs hier. Thrillsville is het dark electro soloproject van Rani Sharone, die vooral gekend is van zijn dark cabaret, experimentele rockband Stolen Babies, maar ook van zijn samenwerking met o.a. Puscifer, Marilyn Manson, Tyler Bates… en zijn muzikale bijdragen voor film en tv.
Hij liet deze week zijn nieuwe single Creeps In The House los en die laat een superbe industrial popsound horen. “Het werken aan Creeps in the House bracht me naar een plek waar ik graag was. Het riep nostalgische gevoelens op en bewees me hoe graag ik spookverhalen schrijf op dansmuziek met zware gitaren en veel sounddesign! Ik wil meer van dit doen, dus… wees bang!”, waarschuwt Sharone. Laat maar komen, want deze klinkt alvast angstaanjagend goed!

Bandcamp / Facebook

THE SEA AT MIDNIGHT
Last Halloween, You tought it was over… Think Again! YOU ARE STILL NOT ALONE!
The Sea At Midnight vierde het meest donkere feestje met een bijdrage aan het compilatie-album You Are Still Not Alone van Darkness Calling. De compilatie verscheen voor Halloween en is een ‘name your price release’ waarvan de opbrengst naar The Trevor Project gaat.
Met Orbiting Heaven laten ze donkerromantische synths en vocals klinken. Een slow ballade die alles behalve angstaanjagend klinkt, dus!
You Are Still Not Alone is digitaal verschenen bij Darkness Calling.

Bandcamp / Facebook

BRONSON ARM
Het noisepunkduo Bronson Arm uit Kalamazoo (VS) biedt met zijn nieuwe single His Ilk opnieuw een percussieve dissonantie die weigert te worden genegeerd. Blake Bickel (gitaar, zang) en Garrett Yates (drums) verkennen donker ritmische spanningen en grillige moodswings in een met angst beladen klanklandschap. De langzaam brandende klaagzang van Blake slaat zo over naar een krampachtig, schokkend vuur van nowave, noiserock en punk in de stijl van Sonic Youth en Fugazi.
His Ilk is digitaal verschenen bij Off White House Records.

Facebook / Bandcamp

GRAVE DANGER
We kenden het project Grave Danger nog niet, maar de aankondiging dat het een ska-goth(skath?)-collectief is, trok wel meteen onze aandacht.
Al aan de middelbare school fantaseerden en brainstormden David Schwantes en Dane Erbach over nepbands, maar het idee om een ‘skath’band op te richten, ontsproot pas 15 jaar later aan hun brein. Noch Schwantes noch Erbach waren vreemden voor ska- en punkmuziek. Beide zaten in een ska-band op de universiteit en werkten samen aan een online database voor midwest ska bands in de vroege jaren 2000. Beiden speelden ook poppunk samen totdat Erbach zich op andere creatieve inspanningen richtte en Schwantes verhuisde naar San Francisco. Dat is wanneer het hele skath-idee uit zijn graf kroop. Schwantes begon liedjes te schrijven terwijl Erbach een team van familie en vrienden om zang, blazers en orgels in te vullen bijeenbracht. Grave Danger was geboren. Intussen brachten ze twee albums uit, vol angstaanjagende orgels en dikke hoorns.
Het collectief hult nu Halloween in een skath-sfeertje met hun nieuwe single Specter Inspecter. “Als je aan het eind niet grijnst als een Jack O’Lantern, ben je misschien dood”, becommentarieert Hollywood Life.
David Schwantes van de band zegt: “Ik heb altijd genoten van ‘ska spy songs’. Dit nummer was een kans om een baslijn te schrijven om tegen een auto bij te leunen en met een ‘slinky’ hoornpartij en veel orgel een film noir-sfeertje te creëren in een detectivewereld vol geesten en bovennatuurlijke intriges.”
Een kwispelend baslijn, opschepperige hoorns en net genoeg griezelige orgels en theremin om spookachtig te klinken, met de norse, soulvolle zang van zanger Chris Marcanti, hoewel we vooral het ska-sfeertje en minder het goth-sfeertje horen. De grijns aan het eind van de track: check!

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More