Home Singles GARY NUMAN – I Am Screaming

GARY NUMAN – I Am Screaming

by Nel Mertens

Wie een beetje zijn weg kent langs de duistere wegen van de new wave, kent het werk van de Britse Gary Numan als een lichtend pad binnen de scene. Maar ook wie minder vertrouwd is met die wegen, kent hem wellicht als frontman van Tubeway Army waarmee hij met Are Friends Electric? scoorde en onder eigen naam ook de hit Cars uitbracht. Culthits die ondertussen nog steeds de wereld rondgaan.

Gary Numan trakteert voor zijn 63ste verjaardag met een nieuw nummer van zijn aankomende album. Daarvan kregen we enkele weken terug al de titeltrack Intruder te horen, nu gevolgd door I Am Screaming. Numan bewijst hiermee – met zijn ondertussen meer dan 40 jaar lange muziekcarrière –  nogmaals dat zijn geluid fascinerend modern blijft.

Intruder schetste de wereld die verwelkt in de vernietiging door de mensheid. I Am Screaming verklankt de tranen van de meester zelf, waarin hij een wanhopig pleidooi van de planeet neerzet die zich voor de laatste keer tegen zijn onderdrukkers verzamelt, met als hoogtepunt de beklemmende laatste waarschuwing: “Je bent welkom om met mij te sterven.”

Het contrast tussen de sobere muzikale rust in het nummer en de dynamische kracht met postindustriële kenmerken die daarop volgt is uitzonderlijk. Twinkelend horen we restanten hoop, terwijl Numan met wanhopige melancholie vol kracht “Can you save me?” uitschreeuwt in het refrein. We horen in deze track ook een bijdrage van Görkem Şen, de uitvinder van de yaybahar (een akoestische snaarsynthesizer), die de onheilspellende sfeer een extra dimensie geeft.
De ritmesectie wordt steeds chaotischer verweven tussen de synths, waardoor de uitnodiging niet langer ongehoord kan blijven. “You’re welcome to die with me…”

Het achttiende studio-album van Gary Numan, Intruder, verschijnt op 21 mei digitaal, op cd, deluxe-cd, zwarte vinyl en picture disc vinyl en kan je reeds voorbestellen. Exclusief ook in beperkte oplage op rode vinyl (in enkele indie-muziekwinkels), zilveren vinyl (via Amazon) en op gouden vinyl en cassette (via Gary Numans officiële merch).

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More