Home Grensverleggers Uitheems Geduister #120

Uitheems Geduister #120

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Als gekluisterde zielen zwerven we onlosmakelijk verbonden door het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Gary Numan, Null Cell, Front Line Assembly, Clouds Taste Satanic, Ludovico Technique, Kurs, Je t’ Aime en het compilatie-album Children

GARY NUMAN
In de elektronische scene is hij al 42 jaar een boegbeeld en door de jaren heen kreeg zijn geluid meer en meer industrial kenmerken. Zowel met zijn band Tubeway Army, als daarna solo, bracht Gary Numan onvergetelijke tracks als Are Friends Electric, We Are Glass, Metal, Cars… en bij ons lokt hij daarmee nog steeds vlagen van binge listening uit.

Zijn album Savage (Songs From A Broken World) is ondertussen 4 jaar oud en we mochten vorige week al aankondigen dat Numan een nieuw album klaar heeft. Heel erg ongeduldig hoefden we niet te zijn, want deze week liet hij een eerste nummer, de titeltrack Intruder horen.

Dat nummer sluit thematisch aan bij het vorige album. Op Savage kregen we te horen hoe de klimaatverandering het leven op aarde zo goed als uitroeide. Ook het nieuwe album lijkt de dystopische toer op te gaan, vanuit de idee dat de aarde enkel kan voortbestaan, indien ze zicht ontdoet van de indringer, de mens.

Intruder verschijnt op 21 mei digitaal, op deluxe cd, op cassette, op gekleurde vinyl en picture disc vinyl. Voorbestellen kan al!

Facebook / Website

NULL CELL
Het industrialrockproject Null Cell uit Nebraska (VS) bracht deze week een nieuw album uit: Eternally Ill drukt daarmee de somberheid, teleurstelling en kwaadheid uit van bezieler Isabella Chains in een samensmelting van thrash metal, hiphop, electro-industrial en EBM.

“De sfeer van Eternally Ill werd veroorzaakt door mijn emotionele toestand tijdens de productie. Het had voornamelijk te maken met mijn omgang met depressie en angst. En ook met medemuzikanten en andere mensen die tegen me spraken of ronduit vijandig waren. De titel is een knipoog naar het debuutalbum van de Beastie Boys, maar fungeert ook als het schijnbaar oneindige gevoel van verdriet en angst dat kan overnemen als je jezelf niet uitdrukt”, geeft Chains aan.

In een misantropische stemming word je meegenomen doorheen een sterk industrial/ebm-album in ninetiessfeer, vol gitaren en synths, met daar bovenop de kenmerkend raspende Skinny Puppy-achtige zang.

Facebook / Bandcamp

FRONT LINE ASSEMBLY
Canada mag zich het trotse vaderland noemen van de legendarische industrial-act Front Line Assembly. Een band die altijd onbevreesd de grenzen tussen genres overschreden heeft en allerlei stijlen en invloeden verkende. Deze week verscheen hun nieuwe album Mechanical Soul. En ondanks het feit dat ‘samen’ in deze huidige omstandigheden zeer beperkt is, is dit album toch een ‘samen’-verhaal geworden, als je weet dat Bill Leeb zich opnieuw aansloot bij Rhys Fulber en ze ook nog eens Jean-Luc DeMeyer (Front 242) en Dino Cazeres (Fear Factory) uitnodigden als gastmuzikanten. Mechanical Soul is digitaal, op cd en in gelimiteerde oplage op dubbel-lp bij het label Metropolis Records verkrijgbaar.

Collega Wouter De Sutter beluisterde het album al uitgebreid. (Her)lees hier zijn review.

Facebook / Website

CLOUDS TASTE SATANIC
De instrumentale doomband Clouds Taste Satanic is terug met het derde deel van hun The Satanic Singles Series.

Deze keer kregen Cecilia Ann en Rock Music van The Pixies én Blew van Nirvana een fikse doommetal behandeling. Cecilia Ann en Rock Music kreeg een luider en agressiever jasje, met de krachtige riffs. De diepe bas in Blew wordt versterkt door de drums en de gitaren in een waanzinnig tempo. Knap werk toch weer. Binnenkort volgt nog één release uit deze serie. Wij kijken ernaar uit!

The Satanic Single Series kan je volgen via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

LUDOVICO TECHNIQUE
De New Yorkse goth-, industrial metalband Ludivico Technique releaste net zijn nieuwe single Up To The Flames. Ben V- brengt zijn duistere mystiek naar gothische industriële metal en laat samen met zijn band Ludovico Technique een doordachte complexiteit horen. En zijn stem… wel, die mag gerust eens een nachtje tegen ons komen praten. De lyrics video die bij dit nieuwe nummer hoort, is opnieuw knap artistiek en wordt versterkt door de aangrijpende tekst. Beklijvende muziek begeleid door prachtige, filmische beelden. De wereld die in brand gestoken werd, lijkt onontkoombaar. Hiermee laat Ludivico Technique een tweede track horen van hun aankomende album Haunted People.

Up To The Flames is digitaal te verkrijgen.

Facebook / Bandcamp / Website

KURS
Laat dit ons onze ontdekking noemen deze week. Als enige vaste bandlid, weet mulit-instrumentalist Vahl-R (Valerio Rivieccio) een enorm sterke electro-, industrialsound neer te zetten. In een cyberpunkstijl liet de Italiaan zijn nieuwste album Mutter klinken: een stomend en eclectisch donker prachtplaatje!

Mutter is digitaal en op cd verschenen bij het label Swiss Dark Nights. Er is ook een deluxe box met een zeer knap comic book bij de cd verkrijgbaar.

Facebook

JE T’AIME
We zien je graag. En ook jij en jij. En dan is er nog Je ’t Aime, de Parijse coldwaveband die een nieuw album klaar heeft! In 2019 mochten we hun zelfgetitelde debuutalbum ontdekken, waarna een remixalbum volgde. Het Franse drietal heeft het voorbije jaar 22 tracks opgenomen in verschillende landen. Op dat nieuwe album is het nu nog even geduldig wachten tot de release, maar de track With A Shovel is wel een van de tracks op het compilatie-album Children. Een album waarvan de opbrengst weggeschonken wordt om mishandelde kinderen te ondersteunen. Op dit donker bezielde album vind je ook nummers van Dageist, Dive, The Mars Model… terug.

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More