Home Singles FONTAINES D.C. – Cello Song (Chrysalis)

FONTAINES D.C. – Cello Song (Chrysalis)

by Kris Van den Bossche

Van de legendarische banaan van The Velvet Underground & Nico gaat de boutade: initieel werden er maar 10.000 stuks van verkocht, maar iedereen die de plaat kocht, richtte zelf een band op. Voor het oeuvre van Nick Drake geldt zowat hetzelfde: het heeft de voorbije 50 jaar blijvende indruk gemaakt op vele andere luisteraars en artiesten, om onder meer The Cure, R.E.M. of Beck niet te noemen.

En net als het The Velvet Underground & Nico tribute-album I’ll Be Your Mirror (2021) komt er op 7 juli een anthology uit met covers van het werk van Drake en niet door de minsten: Guy Garvey (Elbow), Feist, Ben Harper, Liz Phair, Phil Selway (Radiohead), Bombay Bicycle Club, et cetera. Een impressionant lijstje!

Begin alvast je spaarpot te spijzen voor het dubbel(?)-album met 25 tracks dat op 7 juli 2023 verschijnt. Het wordt voorafgegaan door een speciale serie singles met een dubbele a-kant, waar een tot op heden onbekend nummer door Nick Drake bij zal horen (een Dylan cover Tomorrow Is A Long Time). Fontaines D.C. wordt nu vooruitgestuurd met Cello Song.

Ze haalden het ritme uit de originele akoestische gitaarpartij met percussie en zetten het om in drums, bas en een twangy gitaarlijn. De tekst van Nick Drake krijgt de volle aandacht door na de uitgesponnen instrumentale intro een rustpauze in de muziek in te lassen. Dan start Grian Chatten, de postpunkpoëet uit Dublin, met declameren op een akoestisch intermezzo, waarna de band opnieuw invalt. Ook wordt de tijd genomen om de bezwerende sfeer in een instrumentale staart neer te leggen. Heel anders dan het origineel, heel erg Fontaines D.C., zoals een cover mag zijn!

Deze eerste single uit het album The Endless Coloured Ways – The Songs of Nick Drake, geeft ons alvast veel zin in het vervolg van deze plaat als eerbetoon aan een artiest die alvast door deze generatie niet vergeten wordt.  

Cello Song – Fontaines D.C. (Nick Drake cover)

Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More