Home Singles dEUS – 1989 (PIAS)

dEUS – 1989 (PIAS)

by Jos Buersens

En net toen we dachten dat Tool de slechtste leerling van de klas was, deed dEUS er netjes nog een schepje bovenop. Het is dan ook alweer elf jaar geleden sinds de release van Following Sea maar nu lijkt er eindelijk licht in zicht aan het einde van de tunnel. Op 17 februari laten Barman en de zijnen hun nieuwste telg How To Replace It op de wereld los. In een poging ons nog meer te doen watertanden, als dat enigszins mogelijk is, vuurde dEUS met 1989 de tweede single van hun plaat op ons af.

Zoals de titel al wel doet vermoeden, is de melancholie in de track overduidelijk, en het is diezelfde melancholie die Barman wondermooi in het timbre van zijn stem wist te vervatten. De frontman zingt bij wijlen met de doorleefdheid en diepte van Leonard Cohen en Mark Lanegan, een insteek die zich overigens bijzonder goed leent bij de sfeer van het nummer.

In 1989 horen we de hand van doorwinterde muzikanten. Het nummer is bijzonder gelaagd en doorspekt met zachte, subtiele melodieën en instrumentale en vocale nuances. Om de zachtheid ervan sterker in de verf te zetten en een subtiel contrast te voorzien met de vocalen van Barman, deed dEUS opnieuw beroep op de zang van Lies Lorquet (Mintzkov), net zoals ze dat eerder al deden op nummers als 7 Days, 7 Weeks en Eternal Woman. Een combinatie die ook nu ook wonderwel werkt.

1989 is een zoetgevooisd, kwalitatief en melodieus nummer die voelt als thuiskomen en tegelijk ook voldoende nieuwe elementen bevat om interessant te blijven. Tegelijkertijd zijn we ons er ook van bewust dat er heel wat fans van het eerste uur zullen opperen dat de track de spontaniteit en perfecte imperfecties van vroege dEUS platen mist. En hoewel in die bewering zeker een kern van waarheid zit, zijn we vooral blij dat dEUS met 1989 een melancholische terugblik biedt op het verleden zonder er krampachtig aan vast te houden.

Hieronder hebben we je alvast van de nodige links voorzien om de band op de voet te volgen.

dEUS: FACEBOOK INSTAGRAM WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More