Home Singles DE PORTABLES – Synth Maria/Spring Summer Turned Into Winter (Gazer Tapes)

DE PORTABLES – Synth Maria/Spring Summer Turned Into Winter (Gazer Tapes)

by Jos Buersens

Net als je denkt dat we de bodem van de put bereikt hebben, horen we Wij Zullen Doorgaan van Ramses Shaffy door de boxen van onze nieuwe DAB-radio schallen. Op zich geen slecht nummer maar van de nieuwste incarnatie van Cleymans en Van Geel kregen we, op zijn minst, toch kippenvlees. Ongetwijfeld werd de cover met goede bedoelingen gemaakt om ons allen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke, pandemische tijden. De weg naar de hel is tenslotte geplaveid met goede bedoelingen. We rest our case!

(c) De Portables

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel want De Portables zijn daar met een nieuw nummer. Wie vraag je? De Portables zeggen we net. Indien de naam je niet bekend is, raden we je ten stelligste aan om verder te lezen en bij uitbreiding ook te luisteren. Indien de naam je wel bekend is, ben je waarschijnlijk op dit eigenste moment al naar hun twee prachtige, nieuwe cassettes aan het luisteren.

De Gentse De Portables bestaan volgend jaar 25 jaar, een zilveren bruiloft zoals men dat noemt. En hoewel de modale mens soms 25 jaar huwelijk viert met een nieuwe motor of een jongere versie van diens huidige echtgenoot/echtgenote, kozen De Portables ervoor om voor de gelegenheid een nieuwe plaat op te nemen. Zo gezegd zo gedaan dus… of toch niet blijkbaar. Omdat de zilveren bruiloft en bijbehorende release door de consumptie van onze gevleugelde vrienden, de vleermuizen, uitgesteld moest worden, besloten De Portables in plaats van 1 dan maar even 12 releases te doen. Van een contradictie gesproken!

We leggen het concept kort even uit om zo jouw verwarde, ontredderde grimas even de wereld uit te helpen. In oktober 2021 bestaan De Portables officieel 25 jaar. Op hun 25ste verjaardag willen ze dan ook hun, uitgestelde, nieuwste plaat voorstellen. In aanloop naar deze feestelijkheden, brengen de Gentenaren sinds oktober 2020 maandelijks één cassette op het label Gazer Tapes uit met allerhande demo’s en materiaal dat ze voorhanden hebben.

De eerste cassette van de twaalfdelige reeks werd Like A Version gedoopt. Van deze cassette bespreken we graag de single Synth Maria, de soundtrack van jouw onbevlekte ontvangenis.

(c) Playlist Youtube – Silver Series #1 – Like a Version ℗ 2020 De Portables

Ze zeggen wel eens dat de drummer de ruggengraat is van de groep. Geen universele waarheid maar dat de uitspraak bij Synth Maria van toepassing is, staat als een paal boven water. Het nummer is een dikke 7 minuten lang en, hoewel dat behoorlijk lang is als we naar de gemiddelde radiohit kijken, verveelt de track geen seconde. Synth Maria heeft door het gebruik van reverse delay en een ietwat vintage orgelgeluid een serieuze seventies, psychedelische ondertoon. Het nummer begint eerder rustig alsof De Portables de luisteraar nog wat willen laten wennen aan het geluid en hen als het ware in trance willen brengen. Rond minuut 4 horen we een duidelijke kentering in het nummer. De drum zwengelt aan, we horen een waaier aan spacey soundscapes en uiteraard mag ook de marimba en de verplichte “thup thup” niet ontbreken. Een behoorlijk mooi, divers en psychedelisch muziekstukje.

(c) Playlist Youtube – Silver Series #2 – Version Killer ℗ 2020 De Portables

The Spring Summer Turned To Winter is de nieuwste single van de tweede cassette in de reeks, getiteld Version Killers. Wie slim genoeg was om de twee eerste cassettes te bestellen voor ze hopeloos uitverkocht waren, zal kunnen vaststellen dat ook op de eerste cassette een nummer staat met dezelfde titel. Schaamteloze geldklopperij!? Nee hoor, het zijn works in progress, met andere woorden gewoon verschillende versies van hetzelfde nummer. Vrees alleszins niet dat je een kat in een zak heb gekocht en betaald hebt voor eindeloze herhaling van hetzelfde nummer. Je kan ons geloven als wij zeggen dat dat geenszins het geval is.

The Spring Summer Turned To Winter scheert rakelings langs de kaap van vijf minuten. Op dit nummer horen we, in tegenstelling tot Synth Maria, toch duidelijker de gitaar in zijn natuurlijke vorm. Hoewel we duidelijk de hand van De Portables voelen in deze track gelijkt deze qua luisterbeleving op geen enkel moment op Synth Maria. De track doet bij aanvang een beetje mysterieus aan en doet ons bij momenten een beetje aan de Britten van het ter ziele gegane Porcupine Tree denken. Ook bij dit nummer horen we al vrij snel de muziek aanzwellen alsof deze lijkt op te bouwen naar iets en de luisteraar in spanning wil houden.

De Portables maken binnen het nummer gebruik van geluiden die wat aandoen als een blazerssectie en van een gitaargeluid dat we bij momenten als voorzichtig funky zouden beschrijven. Opnieuw neemt ook in deze track de drum een stevige positie om het nummer mee van een standvastige groove te voorzien en dat kunnen wij meer dan smaken. Eindigen doen De Portables met wat reverse delay die ons op één of andere manier qua gevoel wat doet denken aan God Rest Ye Merry Gentlemen. Uitermate geschikt voor de kerstperiode dus. Hieronder kan je alvast de tutorial vinden zodat je naar hartenlust kan oefenen.

(c) Transcribed by David Debono – Arrangement and music by Le Piano – Bron: Youtube

Zoals vermeld, zijn de eerste twee cassettes van de twaalfdelige reeks reeds verschenen en volledig uitverkocht via Gazer Tapes. Indien je moet vaststellen dat je hopeloos te laat was voor deze twee pareltjes raden wij aan om zeker in te tekenen voor de volgende tien delen. Wij kunnen alvast niet wachten op cassette nummer drie. Zonder twijfel to be continued …

Tenslotte wensen wij je alvast veel luisterplezier bij jouw Stairway To Heaven naar het werk van De Portables. In het andere geval wensen wij je veel sterkte en goede moed bij jouw luisterbeurt naar de Highway To Hell van Cleymans en Van Geel.

https://gazertapes.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/gazertapes

https://www.facebook.com/deportables

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More