Home Belgisch WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Octopus

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Octopus

by Hans Verhoeven

Ook in Heist-op-den-Berg sloegen de jaren van vrijheid en blijheid die de sixties genoemd werden, toe. Maar niet al te onverbiddelijk. Het leven in zwart/wit en hoe dat leven te lijden; het kreeg er traag vorm maar het ging wel. Men leerde er.

Paul Michiels werd er in 1948 geboren. Ons onderwijssysteem was niet op hem berekend dus al vroeg ging Michiels aan de slag als hulpje bij een melkboer. Flessen afzetten. Het leverde hem zijn bijnaam Polle Pap op, en net als de kleverigste pap bleef die plakken. PP Michiels werd dat later, maar we zijn nu nog vroeger dan dat later.

Michiels doet wat in allerlei horeca en speelt in bandjes. En daarin voornamelijk keyboards. Trouwde vroeg. Toen zijn echtgenote een levensverzekering wou afsluiten werd hem de vraag gesteld hoeveel pintjes hij zoal verzwolg, per dag. Dat bleken er veel te zijn. En zoals iedereen die toen in leven was, keek hij naar de maanlanding, 20 juli 1969, maar herinnert zich er weinig van. Hij kwam net terug van een optreden en Michiels lééfde in een tijd waarin dat nog mocht, leven.

En dan komen de jaren zeventig. Het is de tijd van de piratenzenders; vrije radio’s, die uitzonden vanop een boot. Kom binnen, Sylvain Tack. Wie? Waffelbakker (Suzy Wafels) en ondernemer en eigenaar van Radio Mi Amigo en die zonden uit vanuit het alleszins veilige Spanje. Tack maakte niet alleen wafels, hij richtte ook het weekblad Joepie op en had nogal wat Vlaamse artiesten in zijn portefeuille zitten. Waaronder het groepje Octopus. En daarin zat ene PP Michiels.

Het dient gezegd: Octopus werd bepaald populair hier, zo midden de jaren zeventig. Maar muzikaal stelde het allemaal niet zo gek veel voor. Michiels wist ook dat hij beter kon, veel beter. Hij had namelijk een stem. Zwart. Soul. Blanke soul.

Octopus splitte, Michiels maakte begin jaren tachtig een solosingle, Females, maar het duurde tot het midden van die jaren voor Michiels eindelijk kreeg wat hij en wij allemaal willen: erkenning. Met Jan Leyers naast hem ontstond Soulsisters, later Soulsister, later L&M & Soulsister en ze werden groter dan groot, tot in Amerika toe. Om maar te zeggen dat dit verhaaltje-voor-het-slapengaan-om-voor-te-lezen-aan-je-kindjes-die-later-in-de-muziek-willen zowat alles illustreert. Zeg tegen je kindjes dat ze horen te beginnen als melkboer. Hopelijk kunnen ze ook zingen. Ach, dat hopen altijd…

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More