Home ReviewsAlbum Reviews VENTILATEUR – Hoofdplaat (W.E.R.F. Records)

VENTILATEUR – Hoofdplaat (W.E.R.F. Records)

by Stefaan Van Volcem

Drie jaar na zijn titelloze, vier nummers tellende ep komt VENTILATEUR – mét hoofdletters – met het debuutalbum Hoofdplaat, dat op vinyl en cassette verschijnt. Gespreid over negen lappen instrumentale muziek geeft het Brugse drietal blijk van zijn muzikale groei naar volwassenheid. In dit postmoderne tijdperk is ook hun muziek een verstandshuwelijk van stijlen en leggen postrock, jazz en soul het met elkaar aan.

© Vibe Stalpaert

De roots van VENTILATEUR liggen in de Titecastraat in Sint-Michiels. Daar groeiden gitarist Daan Soenens (28) en drummer Iben Stalpaert (28) op. “Toen er vanuit de kamer van Iben drumgeluiden opklonken, ben ik gaan aankloppen. We zijn samen muziek beginnen spelen, wat resulteerde in het bandje Sweaty Naked Men”, geeft Soenens mee.

Omdat het bluesrockformat een te nauw zittend jasje was, zochten de twee een derde man. Aanvankelijk gingen ze voor een keyboardspeler, maar na rijp beraad viel de keuze op bassist Jasper Hollevoet (26). Voortaan gingen ze als VENTILATEUR door het leven. Geschreven in kapitalen, “omdat dit nu eenmaal meer opvalt op affiches”, ginnegapt Soenens. “Sinds de begindagen in 2019 is het creatieproces bij ons hetzelfde gebleven. Improvisatie is de smeerolie van onze muziek. Het gebeurt zelden dat iemand van ons drieën met een muzikaal idee naar een repetitie komt. We laten onze creativiteit de vrije loop en puren achteraf de beste stukken uit het opgenomen materiaal.”

Spijts de lockdowns kwam VENTILATEUR tot een rist composities die de band een klein jaar geleden onder leiding van producer Jeff Claeys uitwerkte. Het opnameproces voltrok zich in een landhuis in Hoofdplaat. Dit stadje in Zeeuws-Vlaanderen leverde ook de titel van het eerste album van VENTILATEUR. Er staan negen instrumentale tracks op, die op één tune na telkens bestaan uit één woord, die zich bewegen tussen postrock, jazz en zelfs soul en ook fans van Nordmann en Dans Dans zeker zullen bekoren. “Die soul vloeit voort uit mijn gitaarspel. Dat heb ik proberen te enten op de rol van een vocalist of op een blaasinstrument. Voor het monofone, typisch aan zanglijnen, heb ik zelfs naar opera geluisterd”, vertelt Soenens. “Teasen en bezweren zijn waarmerken van ons geluid. Naast simpliciteit hopen we dat van onze muziek, omwille van de terugkerende muzikale passages, ook een soort van trance-effect uitgaat.”

Op vrijdag 25 maart stelt VENTILATEUR zijn debuutalbum Hoofdplaat voor in Theaterzaal Biekorf (Sint-Jakobsstraat 8). Tickets: www.cactusmusic.be.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More