Home Singles MERCELIS – Extemadura (Starman Records)

MERCELIS – Extemadura (Starman Records)

by Bart Verlent

Voor wie het nog niet zou weten: Jef Mercelis is volledig terug. De uit Turnhout afkomstige singer-songwriter leerden we kennen in 1992 in Humo’s Rock Rally, waar hij toen in de finale belandde met onder andere dEUS, Nemo en The Sideburns (de vroegere band van Joost Zweegers van Novastar). Na het tweede Mercelis album Western Union uit 2005 leek hij van de wereld verdwenen. Jef was meer te zien op de achtergrond bij Rudy Trouvé’s I H8 Camera, Saint Jane, Noodzakelijk Kwaad, het Brusselse collectief Individual Friends en producete het album Quiet Stars van Leila Albayaty.

Maar vorig jaar, na 16 jaar stilte, kwam eindelijk de derde Mercelis plaat: White Flemish Trash. Het is een wondermooie intens album geworden dat hij opnam met Matt Watts, Teuk Henri, PaTricky Clauwaert en Nicolas Rombouts die de synth en extra bas partijen voor zijn rekening nam.

Nu kan Mercelis eindelijk die prachtige plaat live met zijn band voorstellen. Om dat te vieren lost hij nog een pareltje van het album. Het gaat om het krautrock-achtige Extemadura. Het nummer is gebouwd op een donkere monotone bas-sequence en gedreven drums. Teuk Henri vult het nummer subtiel aan met warme gitaarlicks. De mysterieuze stem van Mercelis past dan ook perfect bij dat geheel, terwijl Matt Watts het refrein extra kracht bij zet.

Extremadura is zo’n nummer dat diep onder de huid kruipt en je absoluut niet los laat. Wie denkt dat dit nummer al vrij intens klinkt moet Mercelis zeker live eens aan het werk zien. Mercelis live is een hele belevenis. Je kan Jef met zijn band aan het werk zien op:

01/04 – Homeconcert, Geldenaken
14/04 – Cabron, Antwerpen.
13/05 – Zwankendamme hosted by Chris Brion
23/05 – De Loge, Gent
24/06 – Le Salon, Silly
29/06 – Barzoen, Turnhout

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More