Home ReviewsAlbum Reviews TWEEVIERACHT – VIII (Eigen Beheer).

TWEEVIERACHT – VIII (Eigen Beheer).

by Bram Langmans

Onlangs lieten wij nog weten dat het Gentse hiphopduo Tweevieracht met hun nieuwste single Delta opnieuw met verve bevestigt één van de meest interessante nieuwkomers binnen de Vlaamse hiphopscene te zijn.

Nochtans zijn rapper / beatmaker BLNK en collega-rapper Lerr met dit project niet aan hun proefstuk toe. Beide heren draaien immers al minstens een decennium lang mee in de scene, en dat bleef toch zeker niet onopgemerkt. Al is Tweevieracht naar onze mening toch wel een serieuze level up voor het tweetal.

Dat was eerder dit jaar reeds te horen op het twee tracks tellende II en het vier tracks tellende IV, en sinds kort is er nu dus ook het uit, jawel, acht nummers bestaande VIII. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is niets minder dan een mijlpaal in de geschiedenis van onze Vlaamse hiphop.

Het gebeurt immers niet alle dagen dat er in onze Vlaamse contreien een hiphopformatie opstaat met de eigenheid en zeggingskracht van bijvoorbeeld een Stikstof, een Le 77 of een Starflam. Om maar te zeggen: Tweevieracht, dat is next level shit.

Veel daarvan heeft te maken met de beats en productie van BLNK, waarin typische trap-elementen worden gecombineerd met meer inventieve en vaak eerder abstracte ingrediënten die ons gevoelsmatig doen denken aan bijvoorbeeld Shabazz Palaces of de begindagen van het gerenommeerde Big Dada label. Eigentijds en ook verfrissend dus, maar vooral ook doordrenkt van een zinnenprikkelend gevoel van authenticiteit en urgentie dat wij al een tijdje niet meer gehoord hadden.

Al zijn het natuurlijk ook de persoonlijke, (zelf)reflectieve en vaak ook (maatschappij)kritische teksten van Lerr en BLNK – die in een directe, dagdagelijkse taal worden gebracht maar tegelijkertijd toch ook enigszins hermetisch en mysterieus aandoen – die van VIII een samenhangend en ook lichtjes betoverend muzikaal universum maken waarin, ondanks de overheersende ondertoon van donker-koude duisternis, toch ook steeds een randje licht en hoop de horizon kleurt.

Bovendien zijn de flows op VIII van hoog niveau en zit er ook redelijk wat variatie in het album zonder dat het Gentse duo daarbij aan eigenheid komt in te boeten.

Zo zijn er het iets hardere trapwerk van Marlon, Wir War en Delta, de eerder hoekige flows en beats van Lig Laag en Nieuwe Flows, maar ook de zachtere, ronde klanken en meer urban zanglijntjes van Pyramides, Begrijp Het Niet of afsluiter Aan Jou, waarin tenslotte ook nog een mooie gastvocal van Breyten te horen is.

Elk van die tracks klokt af op exact 2 minuten en 48 seconden, net als trouwens alle nummers die Tweevieracht tot nu toe heeft uitgebracht. Wanneer VIII dan ook nog eens op abrupte wijze afkapt op de woorden: “Ik blijf altijd incompleet”. Dan weet je: daar is over nagedacht.

Want Tweevieracht, dat is niet alleen authentieke hiphop van de bovenste plank, maar ook conceptuele kunst van een hoog niveau, en ja: wij zijn fan.

Of zoals wij reeds zeiden: Tweevieracht, dat is next level shit.

Alle echte heads weten what’s up.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More