Home ReviewsAlbum Reviews TIEWAI – Winterslag Miljonair (Eigen Beheer).

TIEWAI – Winterslag Miljonair (Eigen Beheer).

by Bram Langmans

Nadat rapper Tiewai een vijf jaar geleden de ep TΛBVLΛRΛSΛ uitbracht, bleef het een hele tijd stil rond de Genkenaar. Zijn nieuwe album Winterslag Miljonair brengt daar nu verandering in, en dat zal je geweten hebben. Als er namelijk één ding meteen duidelijk wordt bij het beluisteren van de nieuwe plaat, dan is het wel dat Tiewai (tegenwoordig ook lid van het Genkse all star collectief Goeie Jongens) door een serieuze identiteitscrisis is gegaan én dat hem dat blijkbaar heel erg goed heeft gedaan.

Wij waren eerst een beetje wantrouwig toen wij de nieuwe Tiewai in onze mailbox vonden: debuutalbum Ilawo was naar onze smaak indertijd net iets te glad en te commercieel, richtte zich net iets te veel op de Hollandse markt en dweepte net iets te hard met de commerciëlere nederhop-goden om echt een eigen geluid te hebben. Opvolger TΛBVLΛRΛSΛ maakte het er allesbehalve beter op.

In Au Revoir klinkt het bijvoorbeeld: “Maakte Tabularasa / niet voor mij maar de massa / maakte mij niet blij […] / wie ik vroeger wou zijn is wat ik nu niet meer kan smaken / dingen zijn gebeurd / fouten maakt ge / mensen plakken labels op u / niet af te raken”. Ook in het eerder dit jaar reeds als losse single uitgebrachte Focus gaat het van “wist nog niet goed wat / veel mensen speelden met mij als een voetbal / te jong en onervaren voor die rap shit / kwam met nep shit / m’n tracks waren wack shit”.

Daarmee is meteen in de verf gezet dat Winterslag Miljonair bol staat van de integere, introspectieve teksten waarin Tiewai het heeft over wat het betekent om als artiest op je retour te zijn en aan jezelf te twijfelen. Maar het gaat ook over de dagdagelijkse, doodnormale dingen die het leven ondanks alle teleurstelling toch de moeite waard maken. Dat alles met een bescheidenheid en authenticiteit die erg verfrissend aandoet in een scene waarin de ego’s nogal eens tot belachelijke proporties durven opgeblazen te worden.

In titeltrack Winterslag Miljonair (ft. Chaz) wordt dan ook al snel duidelijk gemaakt dat Tiewai’s rijkdom niet bestaat uit bling en bitches, maar wel uit zijn gezin en kinderen. “geen diamanten om mijn nek / maar heb een thuis voor mijzelf gemaakt”. Ook in Jan Met De Pet Op gaat de Genkse rapper er prat op gewoon normaal te zijn gebleven, al komt dat zijn portefeuille blijkbaar niet echt ten goede. In Jong & Arrogant (“ik wil geen hit scoren / maar de waarheid spitten”) kijkt de mc vervolgens lichtjes hoofdschuddend terug op wie hij vroeger was. Ook in het reeds eerder genoemde Focus komt zijn vroegere zelf ter sprake om dan tenslotte te eindigen in een ode aan (de liefde voor) zijn ouders. De kleinmenselijke dingen die er in het leven echt toe doen dus. Een lijn die Tiewai ook in de rest van de songs blijft aanhouden en die ons alvast erg weet te charmeren.

Muzikaal drijft Winterslag Miljonair op old school hiphopbeats waarin we hier en daar wat moderne(re) productie-elementen tegenkomen. Vernieuwend is het allemaal niet, en ook de flows bevatten niet meteen originele of vooruitstrevende vondsten. Wat we wel geserveerd krijgen zijn elf pretentieloze maar wel poppy en catchy hiphoptracks. Ze moeten het hebben van die vertrouwde laidback Tiewai-flow, authentieke teksten met diepgang en inhoud, en vaak erg aanstekelijke refreintjes. Een recept dat wij heel erg kunnen smaken.

Het zal ongetwijfeld ook wel met het Genkse accent te maken hebben, maar als wij Winterslag Miljonair met iets zouden moeten vergelijken, dan denken wij spontaan aan de Vlaamse hiphopklassieker De Tijd van die andere Genkse hiphop-goden Onze Zaak. Ikke (tegenwoordig herdoopt tot Zio Io) van Onze Zaak doet trouwens ook mee op de track Vroeg Of Laat, die samen met Down één van de absolute hoogtepunten van het album vormt en dringend in radio playlists allerhande dient opgenomen te worden.

Niet meteen wat wij zelf hadden verwacht dus, toen wij dit album in onze mailbox vonden, maar het moet gezegd: de labels die wij vroeger op Tiewai plakten, zijn dringend aan vervanging toe. Op Winterslag Miljonair heeft de Genkenaar immers eindelijk zichzelf gevonden, en daar kunnen wij alleen maar blij om zijn. Goeie Jongen? Grote jongen!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More