Home ReviewsAlbum Reviews SUSTAIN SERIES, VOL. 3 – Various Artists (Ambientologist)

SUSTAIN SERIES, VOL. 3 – Various Artists (Ambientologist)

by Patsker Omaer Beguin

Door de ongelofelijke hoeveelheid aan digitale ambient- en elektronische muziek die op ons afkomt hebben we niet altijd de neiging om veel woorden aan compilaties vuil te maken. Heel wat verzamelingen bevatten een overdosering aan middelmatige en verveling opwekkende tracks waardoor de interessante stukjes (die zijn er ook) in de vergetelheid geduwd worden. Een zeldzame uitzondering hierop is Sustain Series, Vol. 3 op het Nederlandse label Ambientologist.

Sustain Series, Vol 3 is een pot-porie van elektronische roerselen geworden die ontstaan zijn uit het herwerken van rond dwarrelende sonische restjes en kosmische geluidsschatten. De uitvoerende artiesten gaven zich over aan soort klankrecyclage waarbij ze hun emoties en ervaringen injecteerden in een ruime waaier aan bestaande ambientvormen. Op het album kan men een resem van uiteenlopende ambientweefsels ontdekken waarbij de luisterervaring niet alleen als een artistieke expressie wordt beleefd. Het Ambientologist label probeert de nadruk te leggen op de effecten en psychologische mogelijkheden van muziek en komt met deze compilatie ook dicht bij het gestreefde doel.

Er vallen heel wat nieuwe samenwerkingen te ontdekken op Sustain Series, Vol. 3 We krijgen k(n)abbelende ambient, piano, soundscapes, drones, veldopnames en experimentele geluidconstructies boordevol met spirituele haakjes voorgeschotelt. De muziek heeft een kalmerend effect tijdens het beluisteren en er zijn amper melige new age clichés te bespeuren. Deze werden (naar ons gevoel) bewust door de meewerkende geluidskunstenaars uit de tracks genavigeerd. De nadruk ligt hier meer op het etherische en diepe luisteren. De bekendste artiesten op dit dromerige album zijn City Of Dawn, Jolanda Moletta (die net een waanzinnig mooi album uit heeft), het Japanse minimal ambientproject Gallery Six (Hidekazu Imashige) en de Zweedse cellospeler Henrik Meierkord.

Het ‘ontsnappingsgenot’ van deze mooie compilatie is aan de hoge kant en er wordt hier een buitenaardse kosmische luistertrip aangereikt. Sustain Series, Vol. 3 is op Bandcamp als ‘name your price’ te verkrijgen. Alle Bandcamp-opbrengsten van dit album worden gedoneerd aan Eden Reforestation Projects dat in ontwikkelingslanden werkt aan de wederopbouw van natuurlijke landschappen die verwoest zijn door ontbossing. Gewoon steunen en genieten van deze mooie muziek is de boodschap.

Facebook Ambientologist

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More