Home ReviewsAlbum Reviews V E N I L – My Fears Are Not Strong Enough To Save Me (Medication Time Records)

V E N I L – My Fears Are Not Strong Enough To Save Me (Medication Time Records)

by Mark Van Mullem

My Fears Are Not Strong Enough To Save Me. Wow, zelden dekte een vlag zo treffend de spreekwoordelijke lading. Het debuut van het Baskische V E N I L is een behoorlijk flinke stomp in de maag, een confronterende en beklemmende trip vol melancholie ook. In hun composities, één voor één woorden uit de titel, slepen Alan Billi, Mikel Perez en Txomin Urriza je onverbiddelijk mee in een behoorlijk intense luisterervaring, die je niet onberoerd laat.

In een trip van bijna een uur met kamerbrede keys, dan weer heel zuinig aanwezig, luide beats en percussie, wanhopige, soms meerlagige vocals, af en toe zuinig gitaargeweld en noise, meer keys en drones, creëert het trio een broeierige sfeer van ongemakkelijke geniale intensiteit en tristesse. Het doet ons bij momenten denken aan de begindagen van Swans, al is de zang minder krachtig dan die van Michael Gira, maar ook ontwaren we op momenten echo’s van SPK, Skinny Puppy, Nine Inch Nails of ook Young Gods. De donkere zanglijnen, alsook sfeerschepping doen ons dan soms weer denken aan Tiamat.

Nu plaatsen we V E N I L eigenlijk in een vakje, daar waar het trio uit Bayonne (Baskenland, Frankrijk) eigenlijk een lak aan labels heeft. Billi, Perez en Urriza hebben het eigenlijk liever over de emoties die ze op willen roepen, met melancholie, woede en verdriet als hoofdthema’s. My Fears Are Not Strong Enough to Save Me is “geïnspireerd door de rouw om een verloren wereld, de gewelddadige routine in het dagelijkse leven waar notie van tijd geen betekenis meer heeft, waar gisteren morgen is en het moment er niet meer is”, zo lezen we in de bio.

MY beukt het album in grootse grandeur op gang en is een eerste echte stomp in de maag, met zijn manische industrial drive en zang. Het dreigende en slepende FEARS en het instrumentale vervolg dat ARE is, is een instant favoriet van ons, samen met het wanhopige NOT, ENOUGH met zijn desperate zang, kamerbrede toetsen en onheilspellende noise, alsook afsluiter ME, een heerlijke vintage industrial track die zich ongegeneerd zo in je oor nestelt.

Maar laat ons zeker ook een lans breken voor TO, dat afklokt op iets meer dan tien minuten. In die tien minuten gebeurt er dan ook heel veel. Drones, keys, zachte zang, haast sacraal en monotoon, werken een weinig later in alle heftigheid en welgekomen lawaaierige pieken naar een heuse catharsis toe.

STRONG is het piano-rustpunt tot de uitbarsting van ENOUGH volgt, waar SAVE met zijn fluisterzang, de prelude op het geweld van het vitale ME is.

Volop doom en gloom, heerlijke vrijages tussen dark wave en industrial, donkere sfeerschepping en een feest aan intensiteit. Met My Fears Are Not Strong Enough To Save Me zet het enigmatische V E N I L zich flink op de kaart.

We zijn alvast benieuwd naar meer, alsook hoe dit live gaat uitpakken.
Wordt hopelijk vervolgd!

My Fears Are Not Strong Enough is uit op het label Medication Time Records, en verkrijgbaar vanaf vrijdag 16 september op cd en vinyl, alsook te vinden op de gekende streaming platforms.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More