Home ReviewsAlbum Reviews STURP – Extensive Alpine Terrain (Eigen Beheer).

STURP – Extensive Alpine Terrain (Eigen Beheer).

by Patrick Bruneel

Amsterdammer Daan van Eijndhoven is met zijn éénmansproject Sturp aan zijn derde album toe. We waren uitermate benieuwd wat hij nu zou hebben gemaakt, want de twee eerdere albums vonden we meer dan behoorlijk. Rapid Germination en Fumigation Of Grain zijn namelijk van het soort geflipte platen zoals Primus en Frank Zappa ze ook maakten.

Sturp zou echter Sturp niet zijn om de al brede muzikale einders die eerder werden opgezocht, niet nog verder op te rekken. Dus koos van Eijndhoven deze keer voor de combinatie van drums, banjo en een akoestische, achtsnarige, klassieke gitaar. Timide tokkelende tonen en bruut beukende bombast uit dezelfde nylonsnarige gitaar (zijn woorden), daar kon hij niet aan weerstaan.

Sterk is dat hij met deze instrumentatie niet alleen de gekste experimentele nummers neerzet (opener Precipitation jaagt meteen de grote meutes weg), maar ook nummers die net zo heftig klinken als Buzz Osbourne in vorm met zijn Melvins (Canned Items bijvoorbeeld).

van Eijndhoven houdt ervan zijn instrumenten enigszins te mishandelingen en er steevast de minst voor de hand liggende nummers mee te maken zonder ergens in een of andere vorm van kakofonie te verzanden. Integendeel. De keuze om de nummers instrumentaal te houden, werkt daarbij in zijn voordeel. Zo kan hij zich volop concentreren om het bespelen van de banjo of de akoestische gitaar als waren het beiden heel erg weerspannige basgitaren die smeken om nog een afranseling.

Vijftien nummers staan er op het schijfje die telkens weer een andere kant op gaan. De verzameling vraagt dan ook enige inspanning van de minder geoefende luisteraar. Een inspanning die echter ruimschoots beloond wordt met de hilarische afsluiter Holiday Rap. Dit legendarische rapnummer van MC Miker & DJ Sven krijgt een knotsgekke behandeling waarmee alleen Sturp voor de dag kan komen. Uitdagend en heerlijk tegelijk.

www.sturp.nl

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More