Home ReviewsAlbum Reviews SLIFT – Ilion (Sub Pop Records)

SLIFT – Ilion (Sub Pop Records)

by Carl Van Steenbrugge

Het met veel goesting verwachte derde album van Slift heet Ilion, genaamd naar Troje van Homerus. Het trio uit Toulouse, Jean en Remi Fossat en Canek Flores legden met Ummon uit 2020 de lat al onmetelijk hoog, en deze nieuwe album voldoet na een eerste beluistering compleet aan de verwachtingen.

Slift is geen radio-band en dat ligt compleet aan de radiostations zelf. Wij luisteren met veel genoegen naar nummers die gemiddeld 9 minuten duren. En de songs zelf zijn zo gelaagd opgebouwd dat de luisteraar nooit gelooft dat deze band slechts uit 3 artiesten bestaat.

De broers Fossat leerden Flores kennen op school en vormden de band in 2016.  Space Is The Key, hun eerste ep kwam uit in 2017, een mengeling van stonerrock met garage. De band vond pas echt hun ding na het buitenbeentje La Planète Inexplorée (2018), met het onovertroffen meesterwerk Ummon. Dit album heeft Slift echt op de kaart gezet met psychrock en betekende de doorbraak.

Ilion duurt in totaal zo’n 80 minuten, verdeeld over 8 nummers. De vinyl versie moet dus al twee platen hebben, om het ‘celestiaal’ geweld op ons los te laten. En is het nu omdat de band ook uit Frankrijk komt, maar wij vinden hun gezang steeds zeer typisch klinken alsof ze een spin-off van Gojira zijn. Wat ze dus niet zijn, au contraire.

Het meest ‘metal’ nummer op dit album is Nimh, met riffs uit doomland, en een air à la Baroness. Het is het soort song waarbij we verwachten dat de hemel op ons hoofd zal vallen. Je hoort zelfs engelen zo rond 6 minuten. Wraakengelen, luister maar.

Een ander boeiend nummer is Weavers’ Weft.

De samenzang maakt bij ons het gevoel los om met de vuist gebald en gesloten ogen de tragiek van onze moderne maatschappij te weerstaan. Mystiek en Griekse mythologie in perfect ritmisch gedrum tegen een muur van geluid. Amenra maar dan met het gezicht naar ons gericht.

Als je ooit voor iemand moet samenvatten wat Slift  is, dan moet je voor die mens het nummer The Story That Has Never Been Told opleggen. En wees gerust jaloers op de reactie van die gelukkige, dat gevoel van de allereerste keer Slift, dat kan je slechts een keer ervaren. De verwondering en verbluffende mengeling van zachte en geweldige salvo’s, werkend naar een hoogtepunt. En wees haar of hem welkom in de parallelle wereld Ilion.

18/03 – AB, Brussel

WebsitefacebookInstagramSpotifyYoutube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More