Home ReviewsAlbum Reviews POTHAMUS – Raya (eigen beheer i.s.m. Consouling Agency)

POTHAMUS – Raya (eigen beheer i.s.m. Consouling Agency)

by Liesbet Willems

Blij als een kind keerden we van de Consouling Store naar huis met de debuut-lp van Pothamus Raya. Drie jaar hebben ze eraan gewerkt samen met Chiaran Verheyden. Al die tijd gaven zij al eens naar de keel grijpende concerten, veel beloftes dat het album er komt en dan plots dit jaar op Spotify kort na elkaar vier nieuwe nummers. Zo’n dingen maken ons dus nieuwsgierig.

Het artwork van Iljen Put, altijd al heel verzorgd bij deze band, is in de stijl van Pothamus’ live optredens en hun merchandise. Wetenschap in balans met mens en religie. De juiste sfeer is al gecreëerd om te luisteren.

Met Orath wordt het verhaal gestart. Typisch aan Pothamus is de herhaling van de slagen en riffs. We worden in een roes gebracht. Orath kenden we al van de single en blijft ons overspoelen. Geen medelijden. (https://luminousdash.be/singles/pothamus-orath/)

De tweede track heet Viso. Een zin uit onze recensie van dat nummer danst in ons hoofd: “Wat aanvankelijk zweeft vol wegtikkende mystiek en tribale zachtheid, barst los in een verontrustend theatrale hectiek die met stormende riffs, verscheurend diepe bassen en ritmes die iedere hartslag verklanken bij al wat het mens-zijn kan inhouden.” (https://luminousdash.be/singles/pothamus-viso/)

Foto: Gert Stockmans

Track drie: Varos. Verrassend trippy. En toegegeven, ondanks de zeer recente kennismaking met dit nummer, zien we al bij het luisteren de mooie clip in onze verbeelding. (https://luminousdash.be/singles/pothamus-varos-eigen-beheer-i-s-m-consouling-agency/)

Laatste nummer op de vinyl is het titelnummer Raya. Zestien minuten tribale repetitie. Al die uren, dagen, weken, zelfs jaren van oefenen en repeteren om de luisteraar letterlijk bij de keel te grijpen in één nummer. Een schreeuw met in de achtergrond een schijnbaar hemelse stem. In de jungle van de stad worden vuren gestookt. Er hangt spanning in de lucht. We dromen van een performance waarbij het publiek Amenra-gewijs ritmisch het hoofd traag op en neer ‘bangt’. Raya is het geslaagde doel van de weg die Pothamus ooit insloeg.

Op cd of via stream zijn er zes nummers, Orath, Viso, Heravis I, Heravis II, Raya en Varos te beluisteren. Op de vinyl versie dus vier nummers. Waar ze nog in verschillen is de song Varos. Varos op de plaat is namelijk een exclusieve variant, met backing vocals van Stefan De Graef van Psychonaut.

Vrijdag 4 december worden de resterende vinyls en cd’s officieel gelanceerd.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More