Home Singles POTHAMUS – Viso

POTHAMUS – Viso

by Nel Mertens

We werden overspoeld door Orath, het eerste nummer van Pothamus en daar doet de nieuwe Mechelse sludge-/postmetalband nog een schepje bovenop met Viso.

Terwijl ze in Orath de eeuwig durende cyclus van de natuur beschouwen waarin nieuw leven zich voedt met de dood, komen ze met Viso tot de oorsprong van de mens. Geboren uit en van de aarde, niet zomaar geboren op de aarde: “Je zou dit vrij letterlijk kunnen interpreteren, zoals astrobioloog Lewis Dartnell stelt dat ‘ieder van ons letterlijk van de aarde is gemaakt, zoals al het leven op de planeet’. Het water in ons lichaam, de koolstof in de organische moleculen van onze cellen, het zout in ons zweet en onze tranen, het calcium in onze botten en het ijzer in ons bloed. Allemaal geërodeerd uit de rotsen van de aardkorst, zoals de zwavel van de eiwitmoleculen in onze spieren ooit werd uitgespuwd door vulkanen.”

Viso verwijst naar een absolute verwevenheid met onze natuurlijke omgeving. De natuur zit in ons, zoals we in de natuur zijn. En de sound daarvan klinkt intens…

Wat aanvankelijk zweeft vol wegtikkende mystiek en tribale zachtheid,  barst los in een verontrustend theatrale hectiek die met stormende riffs, verscheurend diepe bassen en ritmes die iedere hartslag verklanken bij al wat het mens-zijn kan inhouden. Er lijken geen overgangen te zijn, terwijl er zo veel discrepantie in dit nummer zit. Natuurlijk vloeien alle lagen over mekaar heen, laten de atmosfeer talloze malen veranderen, zonder dat het mens-zijn losgelaten wordt of verstikt dreigt te raken.

Pothamus levert een tweede nummer af dat esthetische authenticiteit neerzet, alsof het een auditief kunstwerk is. Ontdek via deze link meer over Pothamus en hun eerste nummer Orath.

Raya, het resultaat van drie jaar intensief creëren, verschijnt op 4/12 als eigen release, met ondersteuning van Consouling Agency en kan je reeds voorbestellen.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More