Home ReviewsAlbum Reviews PHILIPPE GUISLAIN – The Only River (Song and Dance Productions)

PHILIPPE GUISLAIN – The Only River (Song and Dance Productions)

by Patsker Omaer Beguin

Philippe Guislain (echte naam Filip Gheysen) was tijdens de jaren negentig actief als een niet traditionele Engelstalige singer-songwriter  onder de naam The Ordinary Seaman. De zingende zeeman trok gedurende een decennium met zijn muziek in het land rond maar hield zich ook met andere projecten en genres bezig. Onder de naam Picturesque en met Teledroom, een duo met Wio van de Portables, bracht hij ook muziek uit. Onder zijn eigen naam creëerde hij de laatste jaren soundscapes en beeldend werk.

The Only River is een terugblik op de liedjes die hij destijds als The Ordinary Seaman bracht. De veertien volledig opnieuw opgenomen nummers uit zijn oeuvre, leunen naar experimentele folk en het singer-songwriter genre. Philippe Guislain brengt rustig kabbelende liedjes die nogal hoekig uit de verf komen. Een Kevin Ayers-achtig sfeertje duikt regelmatig in de tracks op. Erg toegankelijk zijn de songs niet echt. Het valt op dat de zang van Philippe Guislain regelmatig bij hoge tonen in de buurt van het kattengejank komt. Ook de vrouwelijke achtergrondvocalen gaan soms toch op de zenuwen werken door de experimentele uitvoering. Sommige nummers uiten een nogal slappe en saaie sfeer.

Nu, op deze uitgave staat voor ieder wat, de muziek varieert van populaire folk naar ingetogen, met soms een donker randje, semi akoestische nummers. Er sluipen soms geniepig elektronische achtergrondgeluiden door de melodieën heen. Guislain haalt zelfs een paar rocktunes uit zijn gitaar die eerder eer reddend zijn voor dit album. De emotionele waarde van The Only River zal wel voor de artiest een hoog gehalte hebben. Of de luisteraar hier een boodschap aan heeft, hangt af van de hoeveelheid chemische substanties in het bloed en hersenen. The Only River steek amper boven het gemiddelde uit maar daar zullen de fans zich geen moer van aantrekken.

https://philippeguislain.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More