Home Grensverleggers Uitheems Geduister #89

Uitheems Geduister #89

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

De waarheid in duistere woorden onthullen kunnen wij alleen als het over muziek gaat. Deze keer misschien goed voor bij een bubbel of zelfs op een terrasje: de portie ongezouten Uitheems Geduister voor deze week met nieuws van unhappybirthday, Diavol Straîn, Dead Agent, Dynammo, OXIC Inc., Equinoxious, HØRD, Karl Kave & Durian, Camlann, Vacant Stares en Ces Cadáveres.

UNHAPPYBIRTHDAY
Als voorloper op hun album Schaum, verscheen deze week de ep Vallee van de Duitse band unhappybirthday. Tracks die je draait op het meest melancholische verjaardagsfeestje ooit, want de retrosynths, de traagrakende ritmes en de eigthiessound kruipen onder je vel, waar de nazinderen. We krijgen vijf nooit eerder verschenen nummers te horen, die Daniel, Tobi en Diana op koude winterdagen in 2016 – 2017 opnamen. Somberheid in een warme cocon van hun regenjaspopsound.

Facebook

DIAVOL STRAÎN
Een begeesterende cover van Sonrisas Fabricadas kregen we te horen van darkwave-, postpunkband Diavol Straîn. De originele  track van Euroshima verscheen op het album Gala (1987). Met hun typerende, rebelse vocals en een dosis muzikale chaos voegen Lau M. en Ginger Blue een flinke portie theatraliteit toe aan een heerlijke track. Een feministisch duo uit Chili, dat binnenkort ook hun nieuw album Elegía Del Olvido lanceert. 

DEAD AGENT
Het volledig geremixte en geremasterde album Fight Like A Robot van de Amerikaanse electro-, industrialartiest Dead Agent verscheen deze week. Hij bracht het in 2016 uit, als eerste volledige Dead Agent-plaat, na een compilatie-album en de ep Retina.

‘Ik heb hier voor een minder puristische benadering gekozen, met nieuwe instrumentatie op sommige nummers en hier en daar nieuwe intro’s. Alle nummers klinken beter; sommige zijn enorme verbeteringen ten opzichte van de originelen. Dit is dus meer dan een remaster – dit is een V2’, aldus Ed Finkler a.k.a. Funkatron, de man achter Dead Agent.

Vier bevriende bands deden een bijdrage aan het album. Je vindt er dus ook remixen op van The Joy Thieves, STAHLSCHLAG, Decent News en Tapedrive.

DYNAMMO
Paranoia… Iets in de hoofden van de maatschappij of een ziekte die realiteit werd? De postpunkband Dynammo bracht er alvast een heerlijk dansbare song over uit. Met een strak dansbaar ritme, de Spaanse spoken vocals, etherisch ijle backings en een sterke snaarlijn kan dit drietal uit Argentinië ons alvast bekoren… Dat dit de titeltrack is van hun pas verschenen album zorgt voor een 25-tal extra minuten dynamische postpunk- en shoegazesound door de boxen.

OXIC INC.
De Duitste gothrockband Oxic Inc. legt de laatste hand aan hun aankomende nieuwe album. In afwachting laten ze alvast hun nieuwe single Running Blind In Circles horen.

Traditionele electro- en darkwavegeluiden gecombineerd met een golf van metal- en rockinvloeden. Gitaar-zwaar en dansbaar ergens tussen humeurig en krankzinnig!

Kijk en luister via deze link op hun Facebookpagina.

EQUINOXIOUS
De band Equinoxious is een minimal elektronica, minimal synth project uit Mexico. Rogelio Serrano maakt gebruik van analoge synthesizers, modulaire eurorack- en vintage drummachines en onderzoekt voortdurend nieuw geluidsontwerp via spanningsgestuurde apparaten.

Prachtige wervelende synthlijnen, vloeiend gebliep in een synthpoppy kader, maar beladen met duistere melancholie in de woorden, horen we in de nieuwe track Unidad van Equinoxious. Even zwart-wit als de bijhorende videoclip, is dit de titeltrack van hun pas verschenen ep.

HØRD
‘We walked every ways, no more loss and hopes. We tried hand in hand, this is not our fault’, klinkt het in het nummer Bodies#15 van het Franse electrodarkwaveproject Hørd. Bodies#15  is daarmee de vierde single van het album Bodies van het soloproject van Sebastien Carl. Vol emotie en warmte en toch desolaat, klinkt de zanglijn, die je op donkere golven laat meedrijven. Duisternis, waarbinnen deze track vaal aftekent met zijn knap strakke synthlijnen.

Bodies is digitaal en op vinyl verkrijgbaar.

Facebook / Instagram

KARL KAVE & DURIAN
Dit duo heeft zijn nieuwe homemade-album Ungestüme Reiter uit en laat daarmee een minimalistisch koud geluid los. Eentonig en sober, maar voorzien van fijne elektronische elementen, om op een volle dansvloer traag wiegend in alle eenzaamheid te vertoeven. Karl Kave houdt van elektronisch geëxperimenteer, zonder zich aan één bepaald genre te willen binden. En dat is fijn, want ook als je op zijn Facebookpagina gaat snuisteren, valt er wel wat knaps te ontdekken.

“De nummers van Ungestüme Reiter zijn zo goed als allemaal opgenomen in de eerste 2 weken van de coronavakantie. Normaal vermijd ik om met andere mensen te werken, maar omdat ik Andrin / Durian als een fascinerend persoon zie, was het proces behoorlijk aangenaam. Een echte gitaarheld is hij, maar met synths is hij helemaal verdwaald, wat me veel vrijheid gaf bij het construeren van de muziek”, aldus Karl Kave.

Het album is digitaal verkrijgbaar bij het label Choléra Cosmique en in beperkte handmade oplage ook op cd.

CAMLANN
Over de goede oude tijd, zingt Camlann in zijn nieuwe single To Vatican. Een knap duistere track, met gedreven ritmewerk dat je met de zanglijnen en gitaarwerk van Ony Godfrey, meteen intrigeert. Met Bayu Triyudanto op de bas en Fauzan Pratama op synths en drums,  levert Camlann op een eigenzinnige manier een typerend donker postpunkgeluid af. Deze Indonesiërs voegen wij graag toe aan onze playlist. Als je deze track van de band beluistert, zou je nooit vermoeden dat er drie tieners uit Jakarta schuilen achter dit diepduister beladen geluid, hoewel er ergens ook wel een bepaalde speelsheid verscholen zit in deze knappe single, die op 20 juli verschijnt op hun eerste album The Forgotten Lost Fragments bij het label Cold Transmission Music.

VACANT STARES
Wie zin heeft in meer dromerige, maar uptempo-deuntjes, geniet wellicht van  de nieuwe track van het coldwaveproject van dit Amerikaanse viertal. Als Vacant Stareslaten Stephanie, Justin, Josh en Lo ijlklare zanglijnen horen in d r e a m l e s s l y, voorzien van rake ritmes en uitgesmeerde synths. Een knap, vrij poppy klinkend nummer om zomerse avonden mee af te sluiten tot de duisternis valt.

SHE PAST AWAY
Voor wie nog nood heeft aan livestreamconcerten: één van onze favoriete Turkse bands voorziet er nog eentje op 17 juni om 21.30 uur. Ook al zijn we dat schermpjeskijken nu stilaan wel beu en kijken we uit naar de trillingen van echte live-performances, voor She Past Away, kruipen we er toch nog graag even achter…

Facebookevent

CES CADÁVERES
Detriti Records bracht opnieuw een heerlijk rebelse tape uit van Ces Cadáveres. Met Cuerpos Monstruosos, krijgen we vier tracks die uitdagend, verontrustend klinken. Rebelse female vocals, kille synthlijnen, doortastende ritmes gebed in ijskoude pracht. Hoe meeslepend traag de titeltrack ook klinkt, zo opgefokt dansbaar klinkt Euforia

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More