Home ReviewsAlbum Reviews MURMUR OF MONKS – Sacrament (Eigen Beheer)

MURMUR OF MONKS – Sacrament (Eigen Beheer)

by Didier Becu

Of we in deze donkere tijden nood hebben aan duistere, trieste muziek is maar de vraag. Maar de tristesse biedt nu eenmaal schoonheid, en in het geval van Murmur Of Monks ook nog iets unieks. Dit debuut van Humwawa (een mens zoals jij en ik, en afkomstig uit Turnhout) heeft alles te maken met een studentencollectief dat ergens in de jaren 90 actief was.

Humwawa (een mythologisch pseudoniem) richtte samen met een paar studenten een collectief op in Gent dat bestond uit kunstenaars met een gemeenschappelijke interesse in het occultisme. Toen al hield Humwawa zich met muziek bezig, maar het bleef vooral bij wat prutsen. Eens de studenten afgestudeerd waren, bleef Humwawa alleen over, maar dat belette de man niet om bijna twintig jaar later een plaat uit te brengen als Murmur Of Monks. In eigen beheer uitgebracht, maar het kon evengoed op Hymen of Ant-Zen.

Alle songs hebben, gelet op het onderwerp, weliswaar een diepere betekenis waar je als leek niets van snapt. Maar laat je je er niet door tegenhouden, want Sacrament is sowieso een uiterst interessante, en vooral originele plaat. Zelf vergelijkt deze muzikant zijn muziek met die van Laibach. Iets wat we best begrijpen, maar gelukkig ridiculiseert Humwawa zijn muziek niet zoals het Sloveense voorbeeld dat wel al eens durft te doen.

Sacrament is grotendeels een instrumentaal album, en als er al eens gezongen wordt dan is Mark Lanegan een referentie, al was het maar omdat we naar de stem van een levende dode zochten.

Muziek met veel effecten en vooral veel details. Als je de mythologie vergeet (wat we ook gedaan hebben) dan is Sacrament een prima album dat perfect zou kunnen dienen als soundtrack voor een Dario Argento-horror classic of één of andere film over een kind dat bezeten is door de duivel. De bombastische composities doen immers vaak aan de grootmeesters van soundtracks denken, en dat gaat van Bernard Herrmann tot Ennio Morricone. Weliswaar altijd vergezeld van pulserende beats met zowel een Throbbing Gristle als Massive Attack-inslag. Sacrament is best ongewoon, maar om de één of andere reden altijd wel gemakkelijk in het gehoor liggend.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More