Home nieuws Nieuwkomers in Luminous Belge

Nieuwkomers in Luminous Belge

by Didier Becu

Spotify-lijstjes met alleen maar Belgische bands. Je vindt ze overal. Al dan niet getuigend van goede smaak, dat laten we in het midden. Wij waren wel één van de pioniers. Vijftig gloednieuwe Belgische songs en een mix van allerlei genres, grote, middelgrote, kleine en piepkleine namen.

Een band die, als het van ons afhangt, groot mag worden is HEISA. Binnenkort verschijnt op Mayway Records het langverwachte debuut Joni. Keep It is de tweede single eruit. Een anthem. Het soort songs dat bij deze hopeloze tijden hoort en alleen maar bevestigt wat wij al jaren schrijven: dikke vette klasse. Soms zijn drie woorden meer dan genoeg.

Klasse is ook iets wat wij (ook al jaren aan een stuk) over Elefant schrijven. Bejahung is de nieuwste single uit hun gelijknamige tweede plaat. Breek je hoofd vooral niet over hoe je dit moet gaan omschrijven, dans liever wat met de stoelen rondom je en geniet. Zo poppy dat je zowaar van een Elefant-deuntje kan spreken. Dan toch krautrockpolonaise?

Lithium Stickers. Dankzij Luminous Dash leer je het één en het ander, want dit is het soloproject van ene Tristan uit Brugge. Je steekt er ook muzikaal heel wat van op, want Who’s Gonna Love Me is één van de beste psychedelica-oorwurmen die we de laatste tijd gehoord hebben.

Toen we vorig jaar Bert Vliegen vroegen welke band hot ging zijn in 2020, kwam spontaan de naam Filibuster uit diens mond. Blijkt hij achteraf de producer van de plaat te zijn, de sloeber! Wel is er geen woord van gelogen, want de eerste single Gee uit Future Anachronisms bezit alles wat we verwachten van een stevig potje indiegeweld. “Een meezinger” brult labelbaas Dries Hermans. Juist!

Met Skiska Skooper hebben we nog maar eens een oude bekende in ons midden. Dit trio uit Diest was zo’n dikke drie jaar geleden de allereerste gast op de allereerste editie van Luminous Fest. Omdat we ze nog altijd even graag zien, maar vooral omdat Surreality Check een bommetje is, loodsten we met plezier de nieuwe single Dreamgazer de Luminous Belge-lijst binnen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More