Home ReviewsAlbum Reviews MODDER – The Great Liberation Through Hearing (Consouling / Lay Bare)

MODDER – The Great Liberation Through Hearing (Consouling / Lay Bare)

by Patrick Bruneel

Op het einde van 2021 verraste het Gentse Modder ons met het verzengende, vier heerlijk logge instrumentale bevattende debuut Modder. Het kwintet, als we het goed hebben niet meer helemaal in dezelfde bezetting als toentertijd, liet ons al eens proeven van hun nieuwe werkstuk met het vooruitgeschoven Doom Denker.

Waar we hadden gevreesd dat het nieuwe nummer, of het nieuwe album in zijn geheel, niet zou kunnen tippen aan het weergaloze debuut en gewoon een doorslagje zou zijn, goed gemaakt dat wel, is dat gelukkig niet het geval.

De band is verder blijven evolueren. Stilstaan is niet aan de orde. Dus mag de logge, met riffs doorspekte doom al wat extra input incasseren. Een beetje thrash hier, een snuf elektronica of psychedelica daar. Het zorgt voor nog veelzijdiger nummers die misschien net daardoor ook behoorlijk complex, of nog complexer dan voorheen, overkomen.

Zes tot de verbeelding sprekende stukken, geïnspireerd door de Bardo Thödol (Het Tibetaans Dodenboek, “bevrijding door horen in de tussenstaat”), zijn het geworden. Stukken die het hele metalspectrum overspannen, van log en ingetogen tot supersnel, dwars en overrompelend.

Heftige muziek om verlies te compenseren middels loodzware bassen, inventieve riffs en zalvende elektronica. Op een sample na ook zonder krijsen of ander gebrul, wat we bij Modder een ongelooflijke meerwaarde vinden hebben.

The Great Liberation Through Hearing is vijf stappen vooruit en doet ons nu al nadenken over tot wat deze band nog in staat zal blijken na dit album.

BANDCAMP / FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More