Home ReviewsAlbum Reviews LARSEN + ALESSANDRO SCIARAFFA – Golden Leaf (Important Records)

LARSEN + ALESSANDRO SCIARAFFA – Golden Leaf (Important Records)

by Patsker Omaer Beguin

Golden Leaf is een tweedelig geluidsdocument van een alchemistisch eet- en klankevenement dat door de experimentele Italiaanse band Larsen samen met de geluidsarchitect Alessandro Sciaraffa uitgevoerd werd. Het publiek maakte integraal deel uit van het experiment en werd tijdens de sonische onderdompeling getrakteerd op exclusieve spijzen van de Italiaanse meester-kok Gabriele Gatti.

Op hun negentiende album onderzoekt Larsen in samenwerking met Sciaraffa de zintuiglijke dynamiek tussen hun experimentele klankconstructies, publiek, spijs en de ontstane sociale omgevingen. De improvisaties ontplooien zich tot een rijke en vernieuwende geluidswereld waarbij een resem klankbronnen samensmelt tot een brij gonzende drones en sonische emissies. Sciaraffa is verantwoordelijk voor de geluidstotems die uit alle hoeken met vrije geluidsvormen worden bestookt. Er ontstaan hierdoor gedetailleerde laagjes van gemanipuleerde instrumentatie (gitaren, soundscapes, modulaire synths, percussie, drums, elektrische viool en dergelijke) die meerdere emoties de ruimte in sturen.

Larsen is met dit experiment niet aan hun proefstuk toe. De ervaringen en inspiratie uit vroegere samenwerkingen met bekendere experimentele en avant-garde artiesten zoals Johann Johannsson, Michael Gira, Lustmord, Deathprod, Nurse With Wound en de in 2017 overleden percussionist Z’EV zeggen al genoeg. De montage van de opnames, het geluidsontwerp en de mixen waren in handen van geluidsingenieur en soloartiest Paul Beauchamp.

Golden Leaf is zonder twijfel een topper in het experimentele genre geworden. Laat ons duidelijk zijn, een snel klankhapje is dit fascinerende album echter niet.

Facebook Larsen / Website Alessandro Sciaraffa / Imprec Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More