Home ReviewsAlbum Reviews JUUL VERSCHRAEGEN & FENNE KUPPENS – Burn Out One (sentimental)

JUUL VERSCHRAEGEN & FENNE KUPPENS – Burn Out One (sentimental)

by Didier Becu

Het feit dat een dag niet meer dan 24 uur telt, lijkt te niet te gelden voor Fenne Kuppens en Kobe Lijnen. Druk in de weer met Whispering Sons, maar ook met hun eigen label sentimental waarop zij tal van artiesten (vaak Belgische) de kans geven om zich op diverse vlakken volop te profileren. Nieuw in het rijtje van de sentimental-releases is de soundtrack van de kortfilm Burn Out One van regisseur Rik Chaubet. Muziek gecomponeerd door Juul Verschraegen, en met twee tracks waarop we ook de zang van Fenne horen.

De kortfilm van twintig minuten gaat over een superheld die in een existentiële crisis zit. Op zijn werk loopt niet alles zoals het hoort en wat ontbreekt in zijn leven is een slechterik die hij dient te verslaan. De videoclip die onlangs op YouTube werd vrijgegeven vertelt alles over de unieke beeldmontage die Chaubet hanteert, en een kolfje naar de hand van sentimental want dit zijn beelden die vragen om een zeer donkere sound en die wordt geleverd door Juul Verschraegen.

Verschraegen is een undergroundkunstenaar die tegenwoordig in Brussel resideert en die met zijn muziek vooral in de spotlights stond door zijn alter ego Epong waarmee de van oorsprong Limburger gretig omspringt met (vaak experimentele) drone- en ambientgeluiden, zoals op diens plaat Oprichnik die een tijdje geleden op het Montage-label verscheen.

Gitzwart en donker. Experimenteel met af en toe zelfs wat progrock-invloeden, maar vooral een sfeer zoals we die kennen van de Brian Eno-platen uit de jaren 70. Intens en dreigend dus, vaak niet meer dan treffende, minimalistische pianoklanken of een geluid dat zich tussen Low van Bowie en het latere Slowdive-werk bevindt zoals op de mokerslag Gozreh waarmee dit fantastisch werk wordt afgesloten. Onnodig te zeggen dat de ijskoude stem van Fenne hier perfect op past. Zwevend tussen hoop en wanhoop, maar ook een tikkeltje dansbaar zoals op Dooie Ooievaar waarin je duidelijk Juuls liefde voor de Warp-sound kan ontdekken.

Gemakkelijk in het gehoor ligt deze soundtrack geenszins, al was het maar omdat deze release een paar luisterbeurten vergt en beluisterd dient te worden als één geheel, maar soms draait muziek nu eenmaal rond een concept. Verkrijgbaar op een gelimiteerde cassette, en zonder dat we het luidop durven zeggen de gedroomde soundtrack voor deze vreemde dagen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More