Home Belgisch MESKEREM MEES

MESKEREM MEES

by Didier Becu

Meskerem Mees. Een naam die je misschien al gehoord hebt. Winnares op Sound Track en in de halve finale van de Rock Rally die normaal gezien na deze zomer plaats vindt. De jonge muzikante heeft net een pak songs opgenomen met Koen Gisen en Joe wordt daarvan de eerste single. Op 16 april om 20 uur is Meskerem onze gaste op Live Untapped Sessions.

Dag Meskerem. Jij was de laatste maanden een beetje “the talk of the town”. We kennen jou als een bescheiden vrouw, hoe ga je daar mee om met al die aandacht?
Ik heb daar eerlijk gezegd maar weinig van gemerkt. Ik mocht voor de quarantaine relatief veel spelen en na mijn optredens kwamen mensen al eens zeggen dat ze genoten hadden, maar als “the talk of the town” zou ik mezelf zeker niet omschrijven. Er waren wel veel mensen die me vertelden dat ik veel kans maakte om het ver te schoppen in de Rock Rally. Dat is wel leuk om te horen, maar een wedstrijd is een wedstrijd. Of ik nu win of niet, muziek maken zal ik wel nog even blijven doen.

Al die aandacht brengt hoge verwachtingen met zich mee. Trek je je daar iets van aan, of doe je gewoon wat je denkt te moeten doen?
Ik doe gewoon wat goed voelt en waar ik zin in heb. Ik word daarin ook bijgestaan door verschillende fantastische mensen die me vertrouwen, adviseren en bijstaan op zowel zakelijk als artistiek vlak.

Je won Sound Track en nu sta je ook in de halve finale van de Rock Rally. Knijp je soms nog eens in je arm om te zien of dit alles echt is?
Het is waar dat alles tot nu toe vrij vlot is verlopen, maar we houden de voetjes op de grond.

Natuurlijk worden jouw dromen nu wat tegengehouden door dat stomme virus. Hoe los jij dat op?
Er zijn verschillende manieren om verder aan mijn carrière te bouwen. Live streams zoals die van deze donderdag op Live Untapped Sessions zorgen bijvoorbeeld voor veel exposure!

Net voor de coronacrisis zat je in de studio met Koen Gisen. Kun je daar iets over vertellen?
Jazeker! Koen is een héél geduldige man. Hij heeft veel ideeën en voor alles een oplossing. Ik heb het hem nog niet durven vertellen maar stiekem bewonder ik hem. Het is iemand waar ik nog veel van denk te kunnen leren, ook over dingen die niks met muziek te maken hebben.

Een eerste single wordt gelost op 20 mei. Joe heet die. Waarover gaat die song?
Het gaat over een relatie tussen twee mensen maar iedereen is vrij om het te interpreteren zoals hij of zij wil.

Je wordt altijd maar vergeleken met grote namen als Nina Simone, maar zijn dat inspiratiebronnen of voorbeelden van je?
Nina Simone mag je zeker tot mijn inspiratiebronnen rekenen. Ik kijk minder naar de muziek van nu en haal veel van mijn inspiratie uit de muziek van vroeger. Grotendeels omdat ze de tand des tijds reeds hebben doorstaan. Namen als Woody Guthrie, Robert Johnson, Django Reinhardt, Lead Belly, Bob Dylan, Jacques Brel, Frank Sinatra en The Beatles kan je zeker terugvinden in mijn platenkast.

Op het podium word je vaak vergezeld door celliste Febe. Hoe belangrijk is jouw buddy bij het muzikale proces?
Het is altijd wel leuker om met twee te spelen. De cello voegt een extra dimensie toe aan mijn muziek. Het maakt alles ook een stuk dramatischer! Ik schrijf alle nummers wel zelf.

Je maakt luistermuziek, vind je dat we tegenwoordig te weinig luisteren?
Na een optreden kwam iemand uit het publiek me eens vertellen dat ze erg onder de indruk was van mijn teksten. Het was haar blijkbaar opgevallen omdat ze normaal gezien nooit op de tekst let wanneer ze muziek beluistert. Bij sommige muziek is het belangrijk om goed te luisteren naar de tekst maar dat is zeker niet altijd het geval en al helemaal niet binnen alle genres. Instrumentale nummers zijn daarom niet meteen minder geslaagde nummers als je het mij vraagt. Laten we er vanuit gaan dat er hoe dan ook altijd wel iets is dat binnenkomt. Hetzij de muziek of de tekst.

Wat is de mooiste plaat uit jouw collectie?
Een moeilijke vraag. Er is een plaat voor ieder moment maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor Been Listening van Johnny Flynn.

We zien jou donderdag op Live Untapped Sessions. Wat mogen we verwachten?
Mijzelf, een rommelig bureautje en een paar leuke songs!

Wat is het eerste dat je gaat doet na de lockdown?
Samen met mijn goede vriendin Nina ga ik David een bezoekje brengen in HUIS!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More