Home ReviewsAlbum Reviews JULIEN TASSIN & NICO CHKIFI – Song Offerings

JULIEN TASSIN & NICO CHKIFI – Song Offerings

by Felix Sandon

Een halfjaar geleden bracht gitarist Julien Tassin zijn album Great Expectations uit, nu staat hij er alweer met een nieuwe worp. Niet als kwartet deze keer, maar enkel met drummer Nico Chkifi aan zijn zijde. Improvisatie is wat het duo drijft, maar steeds met de drang om nummers te creëren. Het resultaat is een dialoog in klankkleuren en soundscapes, ontstaan tijdens een vruchtbare opnamesessie van één namiddag.

Bij momenten levert dat net te veel experiment op en te weinig resultaat, met over elkaar buitelende klanken en texturen, alsof de reis altijd belangrijker is dan de bestemming. In de beste gevallen echter, schept de combinatie van snaren en slagwerk een fascinerende nieuwe wereld. Luister maar naar opener Cactus Road. Niet alleen de titel lijkt weggelopen uit een film noir of een mysterieuze western, deze muziek roept een sfeer op van schimmen en verdachte geluiden, van verlaten wegen en onverwachte ontmoetingen, van perfecte misdaden die op het laatste moment toch mislopen.

Ook in If You Know slaat de bliksem in. Eerst tasten de heren, allebei meesters van hun instrument, voorzichtig af welke kant ze uit zullen gaan, dan kiezen ze een vluchtweg door de aardedonkere nacht. In het voorlaatste nummer My Heart Is Full schudden ze nog eens zoiets subliems uit hun mouw: na twee minuten subtiele verkenning barst het open in een potig en meeslepend geluid waar gitaar en drums afwisselen de hoofdrol opeisen en dat je pas weer toestaat te ademen nadat de laatste noot is weggestorven.

Facebook (Julien Tassin) / Instagram (Julien Tassin) / Instagram (Nico Chkifi)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More