Home ReviewsAlbum Reviews JUDITH PARTS – Meadowsweet (Eigen Beheer)

JUDITH PARTS – Meadowsweet (Eigen Beheer)

by Patrick Bruneel

Componiste, producer, violiste en zangeres Judith Parts is afkomstig uit Estland maar woont sinds een paar jaar in Kopenhagen omdat ze daar, voor haar muzikale en beeldende carrière, veel betere mogelijkheden zag.

Parts begeeft zich dan ook graag op eerder experimentele paden, zowel qua beeld als geluid. Ze werkte eerder voor tal van theater- en dansvoorstellingen en zo nu en dan, als ze wat tijd heeft gevonden tussen alle besognes en samenwerkingen, werkt ze verder aan haar solocarrière.

Haar meest recente album, Meadowsweet, is al net zo door de natuur van Estland waarin ze opgroeide geïnspireerd als het merendeel van haar overige werk.

Moerasspirea is de Nederlandstalige naam van het plantje Meadowsweet waarover Parts het heeft in het openingsnummer van het album. Het is voor haar doen een behoorlijk lichtvoetig liedje, dat ei zo na als reguliere pop zou kunnen worden aanzien.

Het nummer dient als introductie tot een diverse plaat die opgedeeld werd in zes hoofdstukken, die telkens één of meerdere nummers omvatten die het rijkelijke kader van haar muzikale verbeeldingskracht aan bod laten komen. De modulaire synthesizers van Mads Kinnerup Jørgensen (lid van We Are The Way For The Cosmos To Know Itself), de trompet van Ben Rodney en de cello van Ida Nørby omringen de stem en de klanken die Parts zelf produceert.

Dat kan gaan van etherisch aandoend gezang over bevreemdend experimenteel gepingel tot stukjes die aanleunen bij elektro akoestiek.

De muziek is veelal minimalistisch en melancholisch van toonzetting en toch slaagt Parts erin een vorm van experimentele pop te presenteren die tot de verbeelding spreekt. Dat doet ze in die mate dat we geboeid luisteren en verrast opkijken als het schijfje ermee ophoudt. Te kort naar ons aanvoelen, dus draaien we de cd gewoon nog een keer.

En dat visuele? De vele juwelen zijn van de hand van Claudia Lepi, de foto van Todd Richter, stylist Liisa-Chrislin Saleh en de video van Pille Kannimaë. Uiteraard alles onder het toeziend oog van Parts zelf die ook hier het heft in handen houdt.

YOUTUBE / WEBSITE / BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More