Home ReviewsAlbum Reviews JEF MERTENS – New Music For Mouth Harmonica (291)

JEF MERTENS – New Music For Mouth Harmonica (291)

by Jos Buersens

Is Toots Thielemans uit de dood verrezen en gereïncarneerd in de persoon van Jef Mertens? Absoluut niet! De cassette mag dan wel New Music For Mouth Harmonica heten maar verwacht je geenszins aan muziek à la Bluesette. Ben je trouwens nog niet bekend met het werk van Toots Thielemans, gelieve dit dan dringend op je to-do-lijst te zetten.

Cover album (c) De zandlegster van Begijnendijk (1944)
Foto Nr.49.40b door Dr. J. Weyns.
Scan door Mauro Pawlowski.

De coverfoto van de cassette is in ieder geval een intrigerende keuze geweest. We zien een zittende gedaante met wit zand figuren maken op de grond. Het gaat hier, na wat opzoekwerk, blijkbaar om de zandlegster van Begijnendijk. Je hoeft bij het zien van deze foto in geen geval de oorsprong in het occulte te gaan zoeken. De zandlegster is hier namelijk gewoon de toegang van een kerk aan het versieren naar aanleiding van een huwelijk. Iets dat in de jaren stilletjes wel meer gedaan werd zo blijkt. Een leuk wist-je-datje alleszins.

Nu, los van Toots Thielemans en zandlegsters is de inhoud van deze cassette voor ons zonder twijfel een underground pareltje.

New Music For Mouth Harmonica, dat overigens vijf tracks rijk is, gaat van start met A New Home. Een rustig nummer dat gekenmerkt wordt door harmonica soundscapes. Met zijn 4:59 minuten zullen er misschien mensen zijn die dit te lang vinden of die zelfs het woord “eentonig” in de mond zullen nemen. Voor ons is niets minder waar. Ondanks dat er enkel mondharmonica in het nummer te horen is, wordt er dermate mee geëxperimenteerd dat onze aandacht meer dan wordt behouden. Een sterke opener!

Recording Fields zet de zweverige lijn die met A New Home gezet werd verder, maar we horen hier toch af en toe al iet