Home ReviewsAlbum Reviews JAOUAD – Messias (Sjamaan/N.E.W.S.)

JAOUAD – Messias (Sjamaan/N.E.W.S.)

by Bart Verlent

Jaouad Alloul is een multidisciplinair kunstenaar, LGBT-activist en ondernemer die bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is. Deze artistieke kameleon zingt, acteert, danst, presenteert, regisseert, fotografeert en filmt. Kunst en mode zijn voor hem één grote speeltuin. In 2019 bracht hij zijn debuutep uit waarop hij soulvolle, funky songs bracht. Nu verschijnt zijn eerste echte album.

© Jaouad

Vorig jaar bracht Jaouad een akoestisch voorproefje van het album op het Stadsmuziekantenfestival van Tongeren samen met gitarist Aiko Devriendt. We werden toen weggeblazen door de indrukwekkende stem van deze Antwerpenaar en de soulvolle composities die hij samen met zijn gitarist op heel ingetogen wijze bracht.

Messias is misschien wel een beladen titel voor een debuut maar Jaouad koos de titel uiteraard niet zomaar. Nadat hij als jonge twintiger de Islam de rug toekeerde, bleef hij op zoek. De vragen en antwoorden die hij op zijn levenspad tegenkwam vormen de ruggengraat van het album.

Jaouad schenkt ook bijzondere aandacht aan zijn eeuwige fascinatie voor God, Jezus, de maagd Maria en de katholieke kerk. De Messias-figuur, die ook in de Islam van betekenis is, en de eeuwenlange invloed van de Kerk op onze kunst- en cultuurbeleving zijn bepalend voor de rijke muzikale woordenschat en beeldtaal van dit album.

Aiko Devriendt speelt niet alleen mee op dit album, hij nam ook de productie en mixing voor zijn rekening. Samen met diverse muzikanten leverden de twee een sublieme, gevarieerde plaat af. Het album begint met het gospel bluesy en soulvolle Family Ties waarop Jaouad imponeert met zijn fantastische stem. Het nummer heeft weinig arrangementen maar heeft ook niet veel nodig om diep te raken. Met zo’n opener kan het al niet meer misgaan.

Met Crazy gaat Jaouad de iets luchtigere pop tour op. Door de knappe arrangementen wordt alles mooi en smaakvol verpakt. Bij Black Cupid krijgen we knappe, sensuele soul te horen die mooi ingekleurd wordt door de blazerssectie. Leave Me Alone zou een pakkende jazzstandard kunnen zijn maar is vooral een ingetogen, ontroerende parel. Het funky retrosoul achtige Lies, is Curtis Mayfield, D’Angelo en Marvin Gaye in één song.

Met Running voegt Jaouad een Afrikaans tintje toe aan het album. Hij dat dit met zalige ritmes en aanstekelijke blazers riffs. Op Father krijgen we bezwerende ritmes die het nummers dan weer een Oosters gevoel geven. Warme gospel krijgen we te horen bij Hard To Love waarin Jaoaud kan uitblinken met zijn flexibele stem. De speelse kant van deze multidisciplinair kunstenaar horen we op We Both Know waar we iets van Prince in terugvinden.

Light is weer zo’n catchy funky soulgetint nummer waar je echt niet op stil kan zitten. Maar ook op het jazzy Circle Line kunnen we moeilijk onze benen stilhouden, wat een aanstekelijke groove heeft dit nummer! In alle rust sluit het liefdeslied Be Mine dit album mooi af.

Messias is simpelweg een geweldige plaat. Jaouad pakt je mee op zijn reis, soms met een lach en een traan maar ook met innemend mooie momenten. In het boekje bij de cd staan knappe, smaakvolle foto’s van de hand van Alex Goyens die het album nog eens knap aanvullen. Messias is een subliem pakketje.

FACEBOOK

Als alles de corona-maatregelen het toelaten kan je Jaouad met zijn band live aan het werk zien op:
07/04 – Ancienne Belgique, Brussel
13/04 – Het Depot, Leuven
07/05 – De Centrale, Gent
21/05 – Belmundo, Brugge
04/06 – Roma, Antwerpen

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More