Home ReviewsAlbum Reviews JALEN NGONDA – Come Around And Love Me (Daptone)

JALEN NGONDA – Come Around And Love Me (Daptone)

by Mark Van Mullem

Is Marvin Gaye herrezen? Verhip! Nee, het is Jalen Ngonda! Meteen tijdens het luisteren naar albumopener en titelsong van het album Come Around and Love Me, is dat geheid het éérste wat in je opkomt. Niet alleen klinkt die overheerlijke aanstekelijke soul-disco als een neefje van What’s Goin’ On (1971), de stem van Jalen Ngonda lijkt haast als twee druppels water op die van Gaye. Zo treffend.

Maar we horen wel degelijk bijna dertiger Jalen Ngonda, die hier de sterren van de hemel zingt en ons in een zalige funky soul vibe onderdompelt. Lekker!

In If You Don’t Want My Love zingt Ngonda een heel stuk hoger, en leg je spontaan de link met Motown. Als je Ngonda’s voorliefde voor onder meer The Temptations en Smokey Robinson & The Miracles, met dank aan vader’s platencollectie, kent, wekt dat géén verbazing. If You Don’t Want My Love klinkt erg doorleefd, en Ngonda zingt prachtig. Maar nog straffer doet de zanger in Lost waarin hij ongelooflijk mooi croont, wat een tearjerker zeg. Ook hier leggen we ongewild weer de link met Marvin Gaye.

In That’s All I Wanted From You zingt Ngonda met een wat meer pseudo-schorre stem, en tegelijk ook heel erg hoog: James Brown. In de muzikale omkadering hoor je dan weer de vibe van Isaac Hayes. Please Show Me is een hemelse soul tune waarbij Marvin Gaye, ja hij weer, zeker jaloers zou op zijn geweest dat hij die niet op zijn repertoire had staan.

Ook in Just Like You Used To Do en zeker Give Me Another Day waart weerom de geest van Marvin Gaye rond, de ooh’s incluis! En Ngonda moet hier absoluut niet onder doen voor de Grootmeester. There, we said it! Oh, trouwens hoe zalig is dat zuinige gitaartje in Give Me Another Day, hoe helemaal haalt Gonda vocaal uit… Machtig gewoon.

Jalen Ngonda, nog maar 28, mocht al aantreden op belangrijke festivals, zoals New York City Summer Stage Festival, Picktathon, Newport Folk Festival én recent nog het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Ngonda opende voor muzikale helden als Laura Mvula en Lauren Hyll; faut le faire, quoi?!

De motown-invloeden zijn overduidelijk, maar Ngonda noemt zélf als voorbeelden ook The Beatles én Brian Wilson en/of The Beach Boys. Samen met r’n b en soul vormen ze volgens de zanger met de wonderlijke falsetto, de mix van zijn ‘sound’. The Beatles hebben we nog niet gespot, met met wat goede wil horen we wel wat Beach Boys-invloeden.

foto: RosieCohe

“There’s a girl with curly hair…” Ook in What A Difference She Made etaleert Ngonda ten volle zijn machtig vocale kunsten met weer die geweldige motown vibes, fijne koortjes inbegrepen, fraaie strijkers, zachte gitaren en percussie. En die stem natuurlijk!

Het zeemzoete So Glad I Found You is misschien de ballad teveel op de plaat, maar an sich wel weer gewoon goed. Dan liever het rijkelijk gearrangeerde It Takes A Fool, met opvallend Isaac Hayes-iaanse drums, gitaar én effectjes.

In afsluiter Rapture smijt Ngonda eens alle vocale registers open, op een fijn ritme, met weerom veel strijkers, met knappe koortjes, en ook weer de Hayes-touch.

Come Around and Love Me. Dat zou moeten lukken voor Ngonda. Catchy nummers schrijven lukt alvast. Misschien was het niet echt de bedoeling, maar met Come Around and Love Me lijkt de jonge zanger ons de geschiedenis van motown te presenteren, weliswaar met eigen nieuwe nummers. Grote namen werden al veelvuldig genoemd in dit schrijfsel; natuurlijk is het géén straf om bij je debuutalbum meteen in één adem genoemd te worden met de allergrootsten in het genre dat je beoefent, maar het kan misschien ook een rem zijn.

Dat Ngonda met zijn stem véél aankan, bewijst hij met bravoure op zijn debuutalbum, zoveel is zeker. Dat stemtimbre én stijl klinken op wat grootmeesters in het genre hem voordeden, hoeft geen handicap te zijn. Al zou je, met voldoende kwade wil, de jongeman kunnen aanwrijven een soort tribute act te zijn. Of gaan we nu te ver?

Het euvel zou zich allicht minder stellen als hij met die stem andere muzikale wegen zou bewandelen. Maar moet dat? Met Come Around and Love Me, bracht Ngonda een knap album uit. Feit. De plaat klokt af op drieëndertig minuten en sommige nummers hadden gerust net ietsje langer mogen duren. Dat haast alle nummers uitfaden is een beetje jammer. Benieuwd hoe de artiest dat live gaat oplossen.

Om kort te gaan kunnen we je de nieuwe plaat van Marvin Ga… erhm, Jalen Ngonda van harte aanbevelen!

Come Around and Love Me is uit op het gekende Daptone Records-label, te vinden bij de platenboer en te streamen via de gekende platforms.

facebookinstagram


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More