Home ReviewsAlbum Reviews HERSENCELLEN – Spaarplan / BUTSENZELLER – Half A Century (Jezus Factory Records).

HERSENCELLEN – Spaarplan / BUTSENZELLER – Half A Century (Jezus Factory Records).

by Nel Mertens

Dat ze samen het podium op kunnen, bewezen ze live al. Maar ook een cassette delen is geen probleem voor deze Antwerpse heren. Op de A-kant van de tape vinden we de ep Spaarplan van Hersencellen met tekst en zang door schrijver / dichter/ performer Gert Van Lerberghe en muziek door Bootsie Butsenzeller. Op de B-kant horen we Half A Century, het werk van muzikant / producer Butsenzeller.

HERSENCELLEN – Spaarplan

Na hun debuut We Ploeteren Voort brengen Vanlerberghe en Butsenzeller met hun ep Spaarplan vier tracks waarin taal en elektronica met erg bewust afgewogen woorden en experimentele geluiden elkaar in de haren vliegen.

Bij Broos wisten we meteen dat de excellente zware drums en elektronische beats ons zouden charmeren. Maar zelfs het dubstepkarakter pakt ons helemaal in. Hoekig uit mekaar scheurend. De eindconclusie dat er altijd nog geld is voor drugs, is voor de één een geruststelling, voor de ander fatalistisch… Spaarplan vat de grootstedelijke armoede samen in enkele snedige zinnen in hiphopverpakking. ‘Je schoenen zijn versleten, door de muizen in je kop.’ Will Tura coveren is wel heel ambitieus. We houden wel van ambitieuze mannen die daar dan ook nog in slagen. Hersencellen De Computer laten overnemen leidde tot een donker uitgesmeerde sound met futuristische elementen die in beheerste chaos over ons eigen brein lijkt te glijden om daar af en toe wat geknetter te veroorzaken. Aladdinges! Een fantastische gitaarlijn doorheen het nummer begeleidt de ongelooflijke sterke tekst over zelfdestructieve geesten in het eigen hoofd.

Dat we ons laten inpakken met woorden, daar zijn we bijna allemaal zondig aan. Maar Vanlerberghe doet dit met een strikje errond. Dichtend baant hij zich een weg in het web van de stedelijke sound die Butsenzeller naast hem neerzet. Een eigenzinnige nonsens-attitude weerklinkt, maar maatschappijkritisch brengen ze no nonsens. Is het ‘lezen om een geweten geschopt te krijgen’ wat uit de mode? Geen probleem, Hersencellen schopt wel meerdere gewetens tegelijk.

Is Vanlerberghe een geboren zanger? Nee, een geboren performer? Absoluut!  Maar geflankeerd door Butsenzeller klinkt hij wel als een zanger, want wat dit duo brengt is ondefinieerbare waanzin. Dat soort chaos waarnaar we dagelijks op zoek zijn, wat ons beweegt, een spiegel voorhoudt en ons dan nog steeds dansend weet te bewegen. Twee unieke ego’s met creatieve hersencellen.

BUTSENZELLER – Half A Century

Mijmeren doet hij – na meer dan dertig albums met ritmes, beats, sounds en/of stem van Bootsie Butsenzeller (in het geboorteregister wellicht terug te vinden als Geert Budts, hoewel we enige buitenaardsheid vermoeden) – wellicht al langer dan dat hij vijftig is. Maar die halve eeuw was wel de aanzet om zijn drie grote mijmeringen met zijn muziek mee te geven.

In Half A Century (feat. Bearguts) sluimert Butsenzellers negatieve toekomstbeeld voor de wereld. Genieten en graag zien moeten we doen, want met de mensheid komt het wellicht niet meer goed. Het jazzy geluid van de saxofoon, voorzien van een knap elektronisch klankbord eromheen klinkt donker en meeslepend. Wankelend tussen het treuren voor wat niet meer te redden valt en het zich volop overgeven aan de schone verleidingen van het leven.

Zijn voorliefde voor chaotische punk horen we in Voteshutupworkconsume. Zwaar doorrammend met industriële kenmerken. Onze favoriet op deze tape. Van deze track krijg je via de downloadcode bij de cassette ook vijf knappe remixen te horen (Zool., Patrick Delabie, Drawings In Sound, Staatseinde en Butsenzeller Act Of Love). En de liefde en het verlangen… die betokkelde hij voor en in Isabel, voorzien van zotte,  speelse ritmes!

Wat Butsenzeller als solo-artiest brengt, klinkt muzikaal sterker en meer matuur dan Hersencellen, zonder in te boeten aan creatieve ‘madness’. Uniciteit kenmerkt zijn geluid en rauwe, best knappe stem.

Met deze tape haal je twee brokken krankzinnige creativiteit in huis, die je met weinig (geen?) andere artiesten kan vergelijken.

Wil je hen live aan het werk zien? Je kan Hersencellen op 13/4 in café De Vlaey in Antwerpen beleven.

Ja kan deze split tape bestellen via het label of digitaal beluisteren via Bandcamp.

Hersencellen: Facebook / Bandcamp / Blogspot

Butsenzeller: Facebook / Website / Bandcamp / Soundcloud

Hier kan je ook het interview met Butsenzeller nalezen, waarbij Gert Vanlerberghe hem gewoon thuis met zijn vragen ging bestoken.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More