Home ReviewsAlbum Reviews HELMET – Left (earMUSIC)

HELMET – Left (earMUSIC)

by Carl Van Steenbrugge

Bestaat toeval? We luisteren reeds enkele maanden naar muziek uit vroeger tijden in playlists op Spotify. Zo één met fantastische bands als Fu Manchu, Nirvana en ook Helmet.

Bij die laatste mijmeren we altijd net iets meer. Dat komt door die vermaledijde Page Hamilton, want waar hij ook speelde, hij was altijd in voor een babbel met zijn fans. Een gewone gast in een houthakkershemd. Steeds met een intelligente blik en een visie.

© Helmet

Hoe leuk is het dan moshen en pitten op anthems als In The Meantime of Street Crab. Zo verbaasd was onze blik wanneer we ontdekten dat onze partner, die wat jonger is, nooit over Helmet had gehoord. Een onvergeeflijke fout van ons in de tijd bij het verkennen of diezelfde partner wel iemand is die bij ons past. Nu ja, partner vindt ze na het beluisteren ook beregoed. Oef voor haar.

Toeval bestaat dus, want er komt een nieuw album na Dead To The World uit 2016. We hadden het niet meer durven dromen. Wat mochten we nog verwachten van hen? Zou Page voor het geld kiezen en een Meantime-tour maken, waarvoor we dan veel geld betalen om ze in te grote hallen in slechte akoestiek te zien oud klinken? Nope, he is one of us. Onverslaanbaar.

Left wordt het volgende album, het negende, en we kunnen beamen, lieve vrienden: het is een parel! Ongebreideld vastberaden en passioneel. Het is Helmet, met de gekende riffs! Page krijst “Destroy!” in Dislocated. Dat zullen we met elkaar in volle overgave doen wanneer hij naar de Trix komt op 18/11 tijdens de Look Left tour.

Op Left hoor je elke snaar schuren als het hellevuur. Elke solo is de manifestatie van een door hondsdolheid gedreven psychose. Elf songs worden de onze, waar met obsessie aan gewerkt werd door Hamilton, in samenwerking met Jim Kaufman en Mark Renk. Zijn gebruik van drop-D tuning, een techniek waarbij de zesde snaar lager gestemd wordt, laat het geheel opnieuw krachtig klinken. Het is eigenlijk een eenvoudige truc op het lijf van de band geschreven. Meteen herkenbaar voor ouwe rockers. Voor de nieuwere rockers, het is vooral door Helmet dat dit effect gebruikt wordt bij de huidige nu-metal bands.

De ‘in-je-muil’ hardcore van de jaren 90 dat indertijd de Amerikaanse en Europese underground op de grondvesten deed daveren, die is naar ons gevoel gebleven in dit album. Dus het wordt ook niet het album te veel. Wij luisteren met veel geile goesting naar de nieuwe nummers, klaargestoomd om onze vierkante meter op te eisen in de Trix.

Je kan Helmet live aan het werk zien in Trix op 18/11/2023.

FacebookInstagram Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More