Home ReviewsAlbum Reviews HAIRETIS HARPER – Draft (Same Difference Music)

HAIRETIS HARPER – Draft (Same Difference Music)

by Björn Comhaire

Wat mag je verwachten van een album opgenomen met een instrumentarium bestaande uit een harp en een Kretenzische luit? In het beste geval een geeuw en een zucht, in het slechtste geval bloedende trommelvliezen en wegdraaiende oogbollen… of dat dachten we toch. Maar kijk, onze trommelvliezen en zicht zijn beide nog intact! Sterker nog, debuutplaat Draft van Kretenzer Yiagos Hairetis en Brits experimenteel harpist Maria-Christina Harper (nomen est nog maar weer eens omen) confronteert ons met ons eigen vooringenomenheid. Dit is toch wat anders dan het romantisch Disneyachtige geplingel dat we vaak (evengoed onterecht) associëren met harpmuziek.

Niet dat we nu naar de dichtstbijzijnde harpboer gelopen zijn om ons het veelsnarige instrument aan te schaffen, maar wat Hairetis en Harper met hun instrument en stem doen, hadden wij alvast nog nooit gehoord.

Bezwerende, Oosters klinkende klanken gebaseerd op de traditionele muziek van Kreta, hier en daar aangevuld met de diepe, ruige stem van Hairetis (Bells, Tsakoniko) en een stevige batterij effectpedalen en loopers. Vaak met een wat dreigende ondertoon en een duisterheid die je niet onmiddellijk verwacht van een sprankelend instrument als de harp. Verhalende nummers ook, al hebben wij geen idee waarover ze gaan.

Naarmate het album vordert, gaat de zon langzaam onder en wordt de dreiging groter. Dat alles culmineert in het redelijk geniale Lute Interlude waarin Hairetis er onder andere in slaagt met zijn luit een klank te produceren die wat weg heeft van Tuvaanse keelzang. Donker, meeslepend en beklemmend tegelijk.

In de twee laatste nummers is de nacht helemaal gevallen. Krekels tjirpen, de sterren fonkelen en de dans wordt ingezet. Weg is de dreiging. Ook nu weer blijven we geboeid luisteren. Tijdens Speedy ontwaarden wij zowaar enig ritmisch op en neer gaan van onze benen. Echt waar!

Zin in eens iets helemaal anders? Dan moet ze zeker luisteren naar Draft. Het album is beschikbaar op Spotify en kan zowel digitaal als op vinyl aangekocht worden op de BANDCAMP pagina van de band.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More