Home ReviewsAlbum Reviews ELLORA – Ik Beken Kleur (Eigen Beheer)

ELLORA – Ik Beken Kleur (Eigen Beheer)

by Jochen Sansen

Altijd al willen weten wat een twenty-something in haar dagboek schrijft? De sappige stukken over liefde, verdriet, zoeken naar de juiste balans en nog veel meer zijn te vinden op de debuutep van Ellora. Want Ellora, die eerder gekend was onder de naam Elle a L’aura, bekent kleur. We krijgen een onverbloemde inkijk in haar leven samengebundeld in vier songs op een (h)eerlijke plaat.

© Ellora

Beginnen doet ze met You Got Me Thinking. Onze oren worden al meteen gemasseerd met een zwoele baslijn. Die vibe wordt doorgetrokken in de vocals. Kiezen is verliezen, en laat net dat iets zijn wat Ellora niet wil doen. Daarom mengt ze bewust Nederlandstalige met Engelstalige teksten. Gewaagd maar ook geslaagd. Ze combineert neo-soulinvloeden met de trapbeats van hiphop. You Got Me Thinking is een ’toxic love story’. Op het eerste gezicht lijkt Youri met zijn BMW een echte catch maar na een tijd begint die roestbak, net zoals de relatie, al snel te rammelen. Een val waar menig sterveling al is ingelopen. De eindboodschap van de song zou zomaar als een tegelspreuk kunnen ophangen in de badkamer van ons oma, “als je jezelf niet graag ziet, kan je moeilijk iemand anders echt graag zien.”

Heel Zachtjes is dan weer een sterke track met veel verdoken geluidjes en een knipoog naar K3, waarbij elke klank en sound effect zijn eigen betekenis heeft. Het is de remedie tegen de ziekte die heel wat jongeren voelen in deze digitale samenleving. De druk om constant te presteren, een druk die de samenleving, de omgeving en ze zichzelf opleggen. Een warme oproep om meer naar jezelf te luisteren, te doen wat je wil in plaats van die honderden stemmen rondom jou die alles influisteren. De ‘bridge’ is een opvallend parlando die ons doet denken aan de stijl van Meander, waarin we de strijd horen die ze voeren wanneer er grote veranderingen voor de deur staan.

© Ellora

YOUSME konden we reeds beluisteren onder Ellora’s eerdere artiestennaam. De song kwam al uit in 2021 met een ijzersterke videoclip. Laten we meteen ook stilstaan bij de schrijfwijze van de titel. Waarom hoofdletters? Omdat het een duidelijke ‘cry for help’ is. Het is een woordspeling tussen “Use Me” en “You = Me”. Ook hier komt het thema van een toxische relatie naar voor. YOUSME is een reminder dat je altijd een keuze hebt, een ander heeft niet het recht jouw leven te bepalen.

Afsluiten doet ze met een zeemzoete Nederlandstalige versie van La Vie En Rose. Op Een Roze Wolkje is misschien een grote clash met de andere nummers die te horen zijn, maar een welgekomen oppepper na de donkere thema’s die worden bezongen op de ep. Wat op het eerste zicht een iets minder autobiografisch nummer lijkt, is uiteindelijk toch zeer persoonlijk voor Ellora die de vertaling schreef naar aanleiding van het overlijden van haar oma. Voor de artieste is de relatie van haar grootouders hét voorbeeld van liefde in haar schoonste vorm. Wie die liefde vindt, loopt op een roze wolkje. En ook Ellora hoopt die ooit te vinden.

Ik Beken Kleur is een veelbelovende eerste plaat. De mix tussen Nederlands en Engels in de nummers is verfrissend. En indien iemand iets anders beweert zijn we toch overtuigd dat ze haar eigen weg in zal slaan.

Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More