Home ReviewsAlbum Reviews DE STOELTJES – De Stoeltjes (Animal Lovers Only)

DE STOELTJES – De Stoeltjes (Animal Lovers Only)

by Jos Buersens

De uitspraak: “Rock is dead!” zien we tegenwoordig al wel eens meer passeren op het wereldwijde web. Maar is dat nu effectief zo? Veelal wordt er gezegd dat hedendaagse artiesten afkooksels zijn van zij die het hen voordeden en dat de eigen inbreng vaak gestoeld is op dat wat ze van andere artiesten pogen te kopiëren. Stoel tot nadenken! Excuseer, dat moest stof tot nadenken, zijn uiteraard.

Nu, met de eerste release van De Stoeltjes lijkt een nieuwe muzikale revolutie in de maak. Jimmy Stoel en de zijnen brengen op hun debuutalbum een herinterpretatie van het gelijknamige debuut van The Stooges. Van schaamteloos kopiëren, is er op het album echter weinig sprake. Alle covers zijn percussief gemaakt en, zoals de cover subtiel aangeeft, werd er in plaats van drums dit keer gekozen voor de beste vierpotige instrumenten die binnen handbereik lagen. Naar verluidt zouden, voor de gelegenheid, enkele van de stoelen zelfs bekleed zijn met loshangende bovenarmhuid van de heer Pop zelve. Maar helaas hebben we daar op dit moment geen definitief uitsluitsel over.  

© De Stoeltjes – De Stoeltjes – 2022 – Animal Lovers only

Drumcovers van het debuut van The Stooges op stoelen? Horen we je al fronsend denken. En toch is het wel echt iets speciaals. Los van het feit dat de heer Stoel ons enkel bij het concept al van onze stoel deed vallen, weet hij ons ook echt wel muzikaal in te pakken met zijn debuut.

Tegenwoordig moet alles vlug gaan en dat zie je ook in het luistergedrag van de mensen. We nemen de tijd niet om eens diepgaand naar nummers te luisteren en op zoek te gaan naar de nuances die de artiesten zo zorgvuldig aan hun nummers toevoegen. Met het debuut van De Stoeltjes horen we nog maar eens wat voor een impact percussie op een plaat kan hebben en hoe sterk het een track kan kenmerken. Voor ons is het naast een ode aan The Stooges dan ook vooral een ode aan de aandachtige luisteraar.

Rock is dead! Wij durven het na een release als deze toch wel degelijk betwisten. Met stoelmuziek lijkt een nieuw genre het levenslicht te hebben gezien. Sub genres zullen wat ons betreft dan ook niet lang op zich laten wachten: stoelmetal, progressive stoel, new stoel, hip stoel en rock-’n-stoel. Het zijn maar enkele van nieuwe muzieksoorten waar we de komende jaren hopelijk nog veel mee geconfronteerd zullen worden.

Verwacht je met het debuut van De Stoeltjes aan een ode aan een protopunkklassieker waarin respect voor het origineel en van de pot gerukte inventiviteit hand in hand gaan.

Het debuut van De Stoeltjes wordt overigens deze zondag plechtig voorgesteld in café Rood Wit in Berchem. Meer informatie over het optreden van Jimmy Stoel en de zijnen vind je via deze link. Kan je niet aanwezig zijn? Geen probleem hoor. Snel naar de onderstaande link en kopen maar voor de meubelmakers met al het lekkers weg zijn.

ANIMAL LOVERS ONLY: BANDCAMP

Stoel for life!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More