Home ReviewsAlbum Reviews DE BEREN GIEREN – Less Is Endless (Sdban Ultra)

DE BEREN GIEREN – Less Is Endless (Sdban Ultra)

by Björn Comhaire

Al twaalf jaar lang brengen De Beren Gieren vernieuwing, humor en een streepje absurditeit in de Belgische jazz. Twee jaar na hun laatste limited edition-ep Broensgebuzze is er sinds 10 september het album Less Is Endless, een oefening in ingehouden uitbundigheid en uitgepuurde virtuositeit. Neen, parabolen zijn aan ons niet besteed als het om dit trio gaat!

Het nieuwe album moest eigenlijk al wat vroeger verschijnen maar het leek Fulco Ottervanger, Lieven Van Pée en Simon Segers een goed idee om de corona-pandemie uit te zitten vooraleer ze nieuw werk de wereld instuurden. Kan je het hen kwalijk nemen? Als het resultaat een wereldplaat is als Less Is Endless, dan niet natuurlijk!

Opener A Funny Discovery schiet meteen een liefdespijl in ons muzikale hartkamer. De dronende bas van Van Pée, het uitgepuurde pianospel van Ottervanger en de stuwende drums van Segers… eenvoudig en efficiënt maar nooit platjes. Wat een wereldnummer!

Simon Segers, Lieven Van Pée en Fulco Ottervanger © Björn Comhaire

Nog meer muzikale reductie volgt in de titeltrack. De Beren kennen de gave om met weinig middelen een hele wereld te scheppen waar je toch niet in verstrikt raakt. Geen moeilijkdoenerij of intellectueel gepingel. En dat geldt eigenlijk voor het hele album, van de kleine kriebeldiertjes die zich op en en onder je huid nestelen in Animalcules over het onheilspellende gefluit in Gugenheim House tot de opgejaagde wandeling in A Random Walk.

Elk van de composities op Less Is Endless laat ruimte om te ademen. Nooit zijn de nummers overladen met nodeloos gecompliceerde sub-ideetjes en geshow van eigen kunnen. Zelfs Moments Never A Moment dat misschien nog het dichtst aanleunt bij vroeger werk van De Beren Gieren, straalt – door het gebruik van galm en reverb – een weidsheid uit die je de vrijheid geeft om in de verte te staren.

Less Is Endless is de perfecte illustratie van het gezegde dat de meester zich toont in de beperking. Een heerlijke plaat zoals er helaas maar weinig passeren!

Wil je meer weten over het hoe en wat van hun nieuwe album, lees dan zeker ook het gesprek dat we recent hadden met Lieven, Simon en Fulco.

Je kan De Beren Gieren live consumeren op volgende plaatsen en data:

25/09 – Ancienne Belgique, Brussel
08/10 – De Toonzaal, Den Bosch (NL)
09/10 – De Grote Post, Oostende
14/10 – De Spil, Roeselare
15/10 – C-Mine, Genk
16/10 – LantarenVenster, Rotterdam (NL)
19/10 – KC Nona, Mechelen
22/10 – Handelsbeurs, Gent
30/10 – Het Koorenhuis – ProJazz, Den Haag (NL)
24/11 – CC Schoten, Schoten
25/11 – Het Depot, Leuven
26/11 – Tivoli Vredenburg, Utrecht (NL)
09/01/2022 – Open Music Jazz Club, Komen
14/01/2022 – Flagey, Brussels Jazz Festival, Brussels
28/01/2022 – Paradox, Tilburg (NL)
05/02/2022 – De Roma, Antwerpen
01/03/2022 – Le Volcan, Le Havre (FR)
06/05/2022 – Bimhuis, Amsterdam (NL)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More