Home ReviewsAlbum Reviews CRYPTOCHROMA – Numb

CRYPTOCHROMA – Numb

by Nel Mertens

Opgroeiend in de jaren 80, duwde hij toen al op de toetsen en draaide aan de knopjes. Al gauw was Jan Vinoelst actief in verschillende darkwave- en postpunkbands, waarna er een lange stilteperiode volgde. In 2012 startte hij zijn soloproject Cape Sidereal en later ook, samen met Ludwika Jakubowska, Messier 39.

Zijn nieuwe soloproject Cryptochroma laat koude, analoge synths horen. Het debuutalbum Numb neemt je mee door de manier van denken van de hedendaagse man. Thema’s als angst, post-apocalyps, afwijzing, wanhoop en hebzucht vonden hun weg in verschillende liedjes gecomponeerd met een eightiestoets.

Ergens tussen slaap en wakker zijn, neemt Sleepparalysis ons mee in een verdovend kille trip die de drukkende ritmes laat binnenkomen met tintelende synths en donkere vocals als ongewenste stemmen in je hoofd. Arches drijft in diezelfde sfeer door. De combinatie van snijdende synths en borrelende ritmes geven het instrumentale Anoymous Contagious een theatrale toets, waarbij de smokey gitaar het helemaal af maakt.

Het onrustwekkende More en ook Bitter And Twisted teren op een ongelofelijk sterke opbouw. De doordringende vocals geven de tracks hierbij een industrieel karakter, dat in More misschien nog net iets meer in de verf gezet wordt door het sterke snaarwerk. Voor de tekst en zang van The Orient Express werkte Jan samen met Violet Candide (MitraMitra, Peppy Pep Pepper). Een kille elegantie baadt in de repetitieve ritmes.

Nog zo’n voltreffer qua opbouw is In Her Eyes It Lies. De woorden op de achtergrond, gedragen door wat een elektronisch engelenkoor zou kunnen zijn, ingebed in een ronkende stroom electro, met pianospel dat de zachtheid omfloerst poneert… Melancholische postpunk drijft boven in het donkere, begeesterende Slowly Slipping Away, terwijl The Bat Of Wuhan speels ironisch, maar dreigend rond lijkt te fladderen in een psychedelische realiteit.

Een heerlijk debuut van Cryptochroma, waarbij het duidelijk mag zijn dat Vinoelst het draaien aan die knoppen en het duwen op de toetsen helemaal onder de knie heeft om sterke tracks op te bouwen. CryptoChroma wordt gesteund door CryptoImprovementFund! Bekijk hun immediate edge review.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More