Home ReviewsAlbum Reviews COMPRO ORO – Buy The Dip (Sdban Ultra)

COMPRO ORO – Buy The Dip (Sdban Ultra)

by Björn Comhaire

In tijden van crisis en geldontwaarding is goud kopen altijd een goede optie (hebben we van horen zeggen). OK, het is een wat zwakke opener om de bespreking van de nieuwe van Compro Oro (‘koop goud’ in het Spaans dus) te beginnen. Maar wat een geweldig album levert dit Gentse stelletje stemmingmakers met Buy The Dip toch weer af.

Compro Oro is het muzikale geesteskind van vibrafonist en algeheel fijne mens Wim Segers die samen met Falk Schrauwen, Bart Vervaeck, Matthias Debusschere en Frederik Van den Berghe al een jaar of acht koppig zijn eigen muzikale pad bewandelt. Dat ze daarbij niet bang zijn om ook eens wat gasten uit te nodigen mag blijken uit samenwerking met onder andere Murat en Esma Ertel op hun vorige album Simurg of met Joachim Cooder (zoon van).

Singles The Lower 9th en Ben Hur passeerden eerder al onze gehoorgang maar nu is er dus (eindelijk) het ganse album. En net zoals Simurg afkomstig was van een andere planeet uit het Compro Oro-zonnestelsel dan Suburban Exotica, klinkt ook Buy The Dip weer helemaal anders en tegelijk herkenbaar.

Minder gelardeerd met Oosterse en Latijnse invloeden dan we van de band gewoon zijn, liet Segers zich dit keer inspireren door de geheel op lucht en hebzucht gebouwde wereld van de crypto markten. Een wat vreemde insteek misschien maar ze geeft wel wat sturing bij het beluisteren van de nummers.

Wel aanwezig zijn de wat onheilspellende, psychedelische vibrafoonklanken van Segers, de eindeloos mooie en weidse gitaaraanslagen van Bart Vervaeck en de fijne percussieaccenten van Falk Schrauwen. Allemaal gebouwd op het stevige, ritmische fundament van Van den Berghe en Debusschere. Het geluid van Compro Oro staat ook op dit album als een huis.

Hier en daar werd wat meer plaats gemaakt voor een streepje elektronica of een setje effectpedalen. Op wat onbestemde kreten in Dungeon na, ontbreekt deze keer de menselijke stem. Niet dat we die per sé gemist hebben trouwens, de muziek van Compro Oro is spannend genoeg zonder.

Buy The Dip is wat ons betreft alweer een geweldig stuk muziek. Minder baanbrekend misschien dan Simurg maar wel helemaal Compro Oro!

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More