Home ReviewsAlbum Reviews CAUSENATION – Promises Of Hope And Fear (Wool-E-Discs)

CAUSENATION – Promises Of Hope And Fear (Wool-E-Discs)

by Nel Mertens

Een deel van de Belgen moet ondertussen een heel eigen elektronische lichaams-/ danstaal ontwikkeld hebben, want op muzikaal vlak worden we hier qua EBM en donkere synthwave goed voorzien. Ook het Antwerpse duo Causenation doet zijn bijdrage en wel met een eerste album. Promises Of Hope And Fear verschijnt binnen enkele weken, maar wij mochten het alvast eens door onze boxen halen. Vain Sacrosanct –bij wet beter bekend als Ivan Heyligen– en Van der Goes laten op het album acht tracks los, gehuld in duisternis.

De grootst aanwezige demon is wellicht die van de toekomst. Wat als er geen toekomst meer is? Het vangt de bange tijdsgeest, maar toch klinkt het elektronisch kader in Demons Of The Night optimistisch en voorzien van speels exotisch aandoende ritmes. De scherpkoude synths en kille spoken vocals van Sacrosanct tekenen hier scherp tegen af en in ons hoofd zien we ze dansen… De demonen van de nacht, zich verhullend in duisternis, ronddansend in cirkels.

“And the world is so uncertain. There’s no relief. There is no trust. Nothing to achieve. We dance around in circles, staring at the light. There is no future. We are the demons of the night.”

Het dreigende Never Said Goodbye klinkt instrumentaal sterk, voorzien van stevige beats en fijn elektronische toetsen. De ietwat klagende zanglijn klinkt hier jammer genoeg wat minder stabiel, wat rechtgezet wordt in The Things You Promise. Zelfverzekerd en strikt in het gareel, dropt Heyligen zijn woorden donker op een even duister doek, waarop de synths lichtgevende lijnen tekenen en de beats zacht stuwend op de achtergrond klinken.

Een knap lichte synthwavesound brengt Fear The Future, waarbij de tekst de nodige grimmigheid toevoegt en de angst voor de toekomst meer en meer zijn klank vindt. Het psychedelische toetsenwerk in A Better Day charmeert meteen en zou ons meteen “voetstampend” op de dansvloer krijgen en ook in Mark Of Cain is de sterke ritmesectie een voltreffer.

Black Lust was de tweede single die we al eerder te horen kregen. Een fris klinkende intro wordt al snel overtroffen door een sterk afgebakende sound, waarin het contrast tussen kille dwang en sensualiteit een plaats zoekt. Als sterke afsluiter laat Face Your Shame een vuiler kantje horen, met gruizende noise-elementen in een sterke electro-ritmiek, met hier en daar zelfs wat Oosterse tintjes in de gitaarlijnen naar het einde toe.

Causenation heeft – met invloeden van het geluid van hen die hen altijd al geboeid hebben zoals The Neon Judgement, Vomito Negro en Absolute Body Control – de Belgische EBM-sound duidelijk in zich zitten! Promises Of Hope And Fear verschijnt op 25 januari digitaal en op cd bij het label Wool-e-Discs en kan je nu reeds voorbestellen.

(Her)lees hier de albumaankondiging op Luminous Dash en eerdere reviews van de singles Demons Of The Night en Black Lust.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More