Home ReviewsAlbum Reviews YANNICK PEETERS – GingerBlackGinger (W.E.R.F. Records)

YANNICK PEETERS – GingerBlackGinger (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

Bassist Yannick Peeters mag dan al een tijdje de Belgische jazzpodia afschuimen, ze deed dat tot nu toe altijd als deel van andermans band. Inderdaad: tot nu toe, want op 12 januari verscheen haar eerste eigen album GingerBlackGinger bij W.E.R.F. Records.

Yannick speelde het album niet in haar eentje in en ging op zoek naar gelijkgestemde zielen om haar muzikale ideeën in geluid om te zetten. Ze vond die in de vorm van gitarist Frederik Leroux, saxofonist en klarinettist Frans Van Isacker en de Amerikaanse drummer Tom Rainey. De mayonaise pakte en het resultaat klinkt alsof het kwartet al een tijdje regelmatig een kaartje legt.

Het album laat Peeters’ zoektocht naar spiritualiteit horen en hoe ze die vertaalt in nieuwe klanken en composities die tegelijk uitdagend, prikkelend en beluisterbaar zijn. Ze blijft daarbij veelal binnen de klankentaal van de (avant-garde) jazz al durft er hier en daar al eens een riet mishandeld te worden.

De kracht van de nummers zit hem in de combinatie van herkenbaar klassieke jazz elementen en tegendraadse improvisaties en andere genre-invloeden. Goede voorbeelden daarvan zijn opener GBG7 en ook GBG2 waarin de ‘walking bass’ van Peeters en de swingende drums van Rainey in dialoog gaan met scheurende sax-klanken en hortende gitaargeluiden.

Soms resulteert de zoektocht van Peeters in soundscape-achtige nummers als (less) Sorowful of het ingetogen ModeMode dan wel in experimenteel gepulk en gefrunnik zoals tijdens Everything is going to be alright.
Afsluiten doen de vier met het melodische Playtime waarin Frederik Ledoux zich van zijn meest gevoelige kant laat horen.

In tegenstelling tot nogal wat albums in de popmuziek, is GingerBlackGinger er eentje dat je best in z’n geheel consumeert. De afwisseling tussen de nummers geven maar langzaam hun rode draad prijs en daagt je uit om mee te stappen op het muzikale pad dat Peeters voor ons uittekende. Zo wordt de wandeling nooit saai en blijf je geboeid luisteren.

De release van het album gaat gepaard met een tour waar ook jij bij kan zijn:

16/01 – Brussels Jazz Festival, Brussel
27/01 – Kunstencentrum nona, Mechelen 
28/01 – TivoliVredenburg, Utrecht
30/01 – De Singer, Rijkevorsel
04/02 – De Bijloke, Gent 

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More