Home ReviewsAlbum Reviews VARIOUS ARTISTS – Walhalla New Beat (Walhalla Records/Cluster-Park)

VARIOUS ARTISTS – Walhalla New Beat (Walhalla Records/Cluster-Park)

by Bart Verlent

Na verschillende Underground Wave verzamelaars en releases van onder andere Arbeid Adelt, Kloot Per W, Enzo Kreft en Suicide Commando wilde Walhalla Records een newbeatcompilatie uitbrengen. Niet de klassiekers van de jaren ’80 evenwel, maar ze vroegen aan een aantal artiesten om nieuwe songs te maken in de typische new beat stijl. Onder de artiesten zijn er die toen als new beat maakten zoals Sherman Productions (Herman Gillis) , Olivier Abbeloos (Jarvic 7, T99, Quadrophonia…), NB Dj Tom en Schicksal, maar ook nieuwe artiesten die pas later new beat zijn beginnen maken zoals Pakrac, Q’PnZ, Belgica Erotica, Me And My Desire en The Logic Society.

© Walhalla Records

De sfeer van de hoogdagen van de new beat zit duidelijk in elke track, toch krijgen we een meer geupdate versie van het genre doordat er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om dit soort dance tracks te maken. Door de nieuwe synths en betere opnamemogelijkheden klinkt het ook allemaal beter dan veertig jaar geleden.

The New’er Beat van Q’PnZ klinkt echter even monotoon als de new beat van de jaren ’80, ze gebruiken ook dezelfde drumcomputerklanken van toen. In No Name van Abbeloos horen we wat van Fad Gadgets Coïtus Interruptus en krijgen we ook wel wat eigentijdse klanken. Sherman Productions pakt uit met Moeratov Cocktail en dat kan tellen. Deze track gaat veel verder dan new beat en klinkt heel origineel. Me And My Desire gaan terug naar de jaren ’80 met Quarrantaine met de typische lome beats, monotone sequences en zichzelf herhalende sample.

Op kant B, NB Dj Tom en die laat een geëvolueerde newbeattrack horen met Perfect Low Beat. Zo zou new beat anno 2023 moeten klinken. Ook Pakarc etaleert een nieuw newbeatgeluid met het aanstekelijke Just Too Many.

En al is Belgica Erotica een nieuw artiest, toch klinkt zijn Enter The Darkroom heel retro. Newbeatlegende Schicksal komt met een killer van formaat met Spectrum en er wordt afgesloten met Darkness van The Logic Society dat eigenlijk een combinatie is van new beat en electronic body music.

Na het beluisteren van deze compilatie zijn we bijna vergeten dat het genre in de jaren ’80 kapot is gegaan aan de commercie. Maar new beat is wel de aanzet geweest voor de dancescene zoals we ze vandaag kennen. In elk geval vind je op deze compilatie een fijne verzameling tracks die serieus werken op de dansbenen, een mens zou voor minder spontaan “acid” beginnen roepen…

Het album is te koop via deze link.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More