Home ReviewsAlbum Reviews VARIOUS ARTISTS – In de Buik van de Stad: een Walvis

VARIOUS ARTISTS – In de Buik van de Stad: een Walvis

by Kris Verdonck

Twee zomers geleden begon drummer Teun Verbruggen aan een waanzinnig muzikaal reisje. Met meer dan twintig non-stop improviserende muzikanten toerde hij twee dagen lang op een tot een abstracte walvis omgebouwd binnenschip op ’s lands wateren. De schipper stuurde de Walvis van Brussel naar Antwerpen en van Antwerpen naar Gent. Dat avontuur, “starring” onder meer Vieze Meisje, Rudy Trouvé en Eric Thielemans is nu uitgebracht op dubbelelpee. De kortfilm die we draaiden van deze trip staat nu ook online.

Aan het kanaal in Brussel, alwaar het omgebouwde binnenschip aangemeerd ligt, stapt de eerste lichting muzikanten over de loopbrug. En al gauw is het een gedoe van draden en boxen en instrumenten op het voorste stuk van de boot net voor de boeg. De muzikanten die Verbruggen uit heeft genodigd komen uit verschillende genres: van elektro en jazz tot rock en zelfs spoken word .

Nog voor de kapitein en zijn vrouw de aanmeerlijnen losmaken weerklinken de eerste noten. Meditatieve zang van Lynn Cassiers en ijle klanken. De anderen vallen in. Een lang traag stuk dat past bij het langzame wegglijden van de stad. Terwijl het wachten is tot een sluisdeur opengaat zorgen Vieze Meisje en Mischa Volders voor de levende soundtrack. Aan wal staan hier en daar verbaasde voorbijgangers en fietsers, sommigen zwaaien, anderen heupwiegen. De sfeer aan boord is gezelllig, uitgelaten. De muzikanten en de crew zijn het publiek.

Wanneer de schipper na de laatste sluis de vaart wat opdrijft en de fabrieken intussen opdoemen neemt Rudy Trouvé het muzikale roer over. Een tokkelpatroon op zijn gitaar, en met zijn voeten af en toe een keyboardnoot. Iemand speelt op een plastic trompet. Post-industriële landschapsjazz.

En zo ging het twee dagen lang door. Muzikanten wisselen mekaar af, rusten uit, en improviseren erop los. Het gaat van elektro piepgeluiden tot rock en jazz en freestyle spoken word op ambient beats. Regen of geen regen, de muziek ging door. Uit die meer dan twintig uur muziek distilleerde Teun Verbruggen een prachtig verpakte dubbelelpee.

Het grote risico bij improvisatie is het vervallen in nietszeggendheid of teveel willen zeggen. Deze valkuil is vermeden, omdat het topmuzikanten zijn die met respect voor mekaar en voor de muziek die ze creëren spelen. Resultaat: 85 minuten nieuwe muziek, verspreid over vier evenwichtige schijven, een staalkaart van de hedendaagse impro-scene.

BandcampFacebookWebsite

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More