Home ReviewsAlbum Reviews THE TALLEST MAN ON EARTH – Henry St. (Anti-Records)

THE TALLEST MAN ON EARTH – Henry St. (Anti-Records)

by Bart Verlent

In 2020, tijdens de corona-pandemie, verliet Kristian Matsson New York en keerde hij terug naar zijn boerderij in Zweden, waar hij zijn gedachten overstemde door groenten te verbouwen in zijn tuin. Die tijd van collectieve en gedwongen eenzaamheid was voor Matsson niet gemakkelijk om fantasierijk te schijven. Pas eind 2021, toen hij weer begon te toeren kwam de inspiratie terug. Zodat we nu het zesde album van The Tallest Man On Earth krijgen, een album waarop Kristian zijn eigen koppig optimisme onderzoekt.

© The Tallest Man On Earth

Henry St. is het eerste album dat de Zweedse singer-songwriter heeft opgenomen met band. Hij verlangde naar de energie die vrijkomt als je samen met anderen creëert. Zo zijn op deze plaat Ryan Gustafson (gitaar, lap steel, ukelele), TJ Maiani (drums), Phil Cook (piano, orgel), Adam Schatz (saxofoon) en Bon Iver-leden CJ Cameieri (trompet, Franse hoorn) en Rob Moose (strijkers) te horen. Het is dan ook een atypisch The Tallest Man On Earth-album geworden met een rijker geluid en meer uitgewerkte arrangementen.

Op de vorige albums van Matsson primeerde de folky-aanpak die hij hier wat meer achter zich laat dankzij de inbreng van de andere muzikanten. Ook al staan op de plaat nog typische folky Matsson-songs zoals Major League, de meerderheid van de nummers zijn meer pure singer-/songwritercomposities die veel breder gaan dan voorheen.

Of Matsson vanaf nu deze weg blijft volgen is maar zeer de vraag, maar dit album is alvast een schot in de roos. De muzikanten zorgen ervoor dat Kristian zijn mooie stem nog meer in de schijnwerpers staat en dat de nummers nog beter tot zijn recht komen. Van ons mag hij nog meer van deze prachtige albums maken met deze topmuzikanten.

Op 25 april stelt The Tallest Man On Earth dit album voor In De Roma in Antwerpen.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More