Home ReviewsAlbum Reviews SPIRAL OF SILENCE – Landmark (Jezus Factory Records)

SPIRAL OF SILENCE – Landmark (Jezus Factory Records)

by Nel Mertens

Jaren geleden werden ze al als ‘De Belgische Joy Division’ beschreven en na bijna 20 jaar is Spiral Of Silence helemaal terug met de release van hun ep Landmark en enkele veelbelovende optredens, waaronder hun passage op Sinner’s Day Winter op 31/10 en dit weekend op 28/5 op Porta Nigra in Aarschot.

Begin jaren 90 startten ze als coldwaveband in de stijl van Bauhaus, Joy Division en Siglo XX, waarmee ze in enkele jaren tijd tegen de eeuwwisseling hun plek veroverd hadden in de scene. Na de release van Leap (1998), dEcAdEnT (2002) en een handvol singles waarna ze een pauze van zowat 20 jaar inlasten. Een comeback werd niet meteen meer verwacht, hoewel hun muziek bleef opduiken op feestjes, social media en – voor waanzinnige prijzen – in tweedehands onlineshops. De bandleden gingen ondertussen zowat elk hun eigen weg: ). Drummer Achiel Keppens ging solo verder als Phil Jacks, maar ook als drummer van Kloot Per W met wie hij eind 2019 een minitour deed,samen met Mauro Pawlowski. Zanger Tom Van Troyen voegde zich bij zijn jeugdidolen Siglo XX op hun afscheidstour.

Maar een spiraal vindt makkelijk zijn beweging terug en zo ook Keppens, Per W en Van Troyen. Vorig jaar bracht Spiral Of Silence 2 singles uit: Toll en Wish.

Deze singles, hun pas verschenen Get In The Car en 2 bonustracks krijgen we nu verzameld op hun ep Landmark en lijkt iets toegankelijkere post punk / new wave te brengen.

Every Day, waarin de drummer ook de backings voor zich neemt, klinkt zwoel meeslepend in zijn ritme, met gitaren die de ene keer je hart doorsnijden en even later pittig melodisch klinken.
Darkpoppy, met gitaren die een bluessfeer over zich heen hebben, laat Wish zich luchtig en modern horen.

Zowel qua tekst, opbouw als sound is Toll wellicht het meest intense nummer. Emoties als frustraties, melancholie, angst en tristesse raken met iedere noot en ieder woord. Over onszelf, als sociale wezens, die de tol meedragen van ons eigen omgaan met media. De media die we zo nodig lijken te hebben, maar ons even goed belaadt met een overdaad aan nutteloze weetjes, foutieve info en foute meningen. ‘Nicht so toll, also…”, volgens ons. Maar wel het Toll-ste nummer van deze ep. “Cold on the inside. Cold on the outside.”

In SplitUp gaat Van Troyen enkele tonen hoger zingen en ook daarboven weet hij kracht en ruwheid te brengen in een nummer met toetsenwerk in retrostijl.

De nieuwste single Get In The Car opent met Per W’s experimentele percussiekunde, waarna ook de gitaar flink daarmee uitpakt. Een traag donkere track, waarin alle bandleden uitblinken op instrumentaal en vocaal vlak.

De stem van Tom Van Troyen wordt vaak – terecht – vergeleken met die van Ian Curtis , hoewel we ze nog iets meer donkere diepte aanmeten, wat zijn persoonlijke sound knap typeert. Hij slaagt er met zijn timbre coldwave toch warm te laten klinken. Omringd door de zo ervaren muzikanten, blijven ze samen als Spiral Of Silence heerlijke muziek brengen.

Landmark is digitaal verschenen en in beperkte oplage ook verkrijgbaar op cd bij Jezus Factory Records.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More