Home ReviewsAlbum Reviews ROSA BUTSI – Fruitful Days (Polymoon Music/PIAS)

ROSA BUTSI – Fruitful Days (Polymoon Music/PIAS)

by Bart Verlent

In 2019 begon het muzikale sprookje van Roos Denayer. Ze nam toen deel aan Sound Track onder de naam Rosa Butsi samen met Trui Amerlinck op de bas. Het duo belandde in de Vlaams-Brabantse finale en werd één van de drie laureaten. Het volgende jaar verscheen de geweldige debuutep Circle One dat ze in triobezetting, met Jordi Geuens aan de drums, live ging voorstellen. Gertjan Van Hellemont van Douglas Firs was zo onder de indruk van het talent van Denayer en ze eerst als voorprogramma mee mocht op de Heart Of A Mother-tournee, waarna ze werd opgenomen in de groep. Nu is het echter terug tijd om Rosa Butsi in de schijnwerpers te zetten met de debuutplaat Fruitful Days.

© Wannes Cools

De nummers op de debuutplaat verklanken belangrijke levenslessen, de ene keer zoet, de andere keer bitter. De liedjes zijn heel persoonlijk, onbevangen en organisch en ontvangen het menselijke met open armen.

Het album werd opgenomen in de zomer van 2022 tijdens drie warme dagen in de studio van Nicolas Rombouts. Hij stond ook in voor de productie. Roos werd bijgestaan door vaste muzikanten Amerlinck en Geuens en op sommige songs krijgt ze ook nog ondersteuning van Nina Kortekaas (Noa Lee) voor de synth- en pianopartijen. Kortekaas en Denayer volgden, zo’n tien jaar geleden, samen de jazz opleiding in Gent en raakten toen goed bevriend.

Fruitful Days is een mooi en oprecht album waarin de muziek vrij puur werd gehouden. De stem van Roos en haar composities hebben ook niet veel toeters en bellen nodig om indruk te maken. Trui, Jordi en Nina vullen haar heel subtiel aan waardoor de nummers intens raken in hun breekbaarheid.

Bij de ep Circle One maakten we nog vergelijking met Joni Mitchell. Denayer is echter nog gegroeid als songschrijfster en laat op deze plaat het jazzy element wat achterwege (zeker bij het psychedelische Your Voice) waardoor ze nu eerder in het vaarwater komt van Suzanne Vega en Kristin Hersh.

Rosa Butsi levert tien indrukwekkende, gevoelige pareltjes af waar het talent van alle muzikanten die hier aan meewerkten vanaf spat en waarin het samenspel voor magie zorgt.

Fruitful Days is een toepasselijke titel voor deze debuutplaat van Rosa Butsi. Het is een album om op weg te dromen en je volledig over te geven aan de knappe sound die de band in elk nummer neerzet.

Rosa Butsi stelt Fruitful Days voor op:

07/12 – Casino, Sint-Niklaas (met Loverman)
27/01 – Ha Concerts, Gent (met Noa Lee)
19/03 – Daverlo, Brugge (met De Toegift)
17/05 – CC, Mechelen (met Roufaida)

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More