Home ReviewsAlbum Reviews RICHARD HAWLEY – Now Then: The Very Best of Richard Hawley

RICHARD HAWLEY – Now Then: The Very Best of Richard Hawley

by Hans Verhoeven

Hij is geboren met een kerstmuts op zijn hoofd. En hij hoorde al vroeg plaatjes van Nat ‘King’ Cole: hij is de witte versie daarvan. Want Richard Hawley brengt rust in levens allerhande.

Draai hem in de zomermaanden en gegarandeerd dat het buiten sneeuwt. Er zit namelijk winter in zijn hart. Maar dat maakt hem nog niet tot Santa, die hier, in deze landerijen, Sinterklaas aan het vervangen is.

Maar niemand kan Richard Hawley vervangen. De – heel gevoelige – man heeft acht lp’s uit, speelde mee op andermans spul, componeerde soundtracks en dan werd het zo wel eens tijd dat er een verzamelaar van hem uitgebracht werd. Een dubbelaar, zelfs.

Het is nu tijd om onder een dekentje te kruipen, met iets warms uit een beker bij de hand en jezelf te laten smelten. Geen onmogelijke opgave voor wie dit hoort.

En als Hawley dan toch eens de sneeuwvlokken van zich afschudt, loopt het mis want vrouwen verlaten hem, zoals in Midnight Train. En ja, Cole’s Corner staat erop, één der mooiste en droevigste liefdesliederen aller tijden en gezongen met die stem als van een dikke wollen trui. Maar van Dylan hoort hij, en hij niet alleen, af te blijven: zijn versie van Ballad Of a Thin Man mist het venijn van het origineel omdat er nu eenmaal geen venijn zit in Richard Hawley.

En verder? Wat nog? Dit zijn 22 miniature winterlandschappen die je doen verlangen naar warme chocomelk en zelfs als hij richting rock indraait (Heart of Oak) wroeten er wormen in het houtwerk. Afsluiten dan maar. De fans hebben al alles maar wie Richard Hawley een beetje wil leren kennen koopt dit. Het helpt als de koper in kwestie melancholie koestert en houdt van herfstige wandelingen. Aan een tropisch strand ga je hem niet aantreffen. En nu we die laatste zin herlezen: ons ook niet. Conclusie: Now Then: The Very Best of Richard Hawley is de verzamelaar van het jaar.

Facebook InstagramSpotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More